Namirnica koju svi volimo i konzumiramo skraćuje nam život za 36 minuta, po komadu

26.08.2021

19:21 >> 19:26

0

Kod mnogih se redovno nalazi na meniju za doručak

Namirnica koju svi volimo i konzumiramo skraćuje nam život za 36 minuta, po komadu
Copyright Pexels

O tome da nisu najbolji izbor za doručak često se govori. Međutim, mnogi od nas nisu svesni da su toliko štetne.

I dok lekari neprestano naglašavaju važnost ishrane u prevenciji bolesti, a brojne studije jasno pokazuju da izbacivanje određene hrane iz jelovnika, kao i pojačan unos neke druge značajno utiču na poboljšanje zdravlja, ove namirnice mnogi se ne odriču.

pročitajte još

Poslednje istraživanje otkrilo je da jedan proizvod koji spada u mesne prerađevine u značajnoj meri skraćuje život. Reč je o viršlama, koje vole i najmlađi.

Kako su naučnici otkrili, svaka pojedena viršla skraćuje život pojedincu za više od pola sata. Tačnije, novi indeks koji procenjuje nutritivni uticaj gotovo 6.000 namirnica otkrio je da svaka viršla koju osoba pojede može da prekrati životni vek za tačno 36 minuta.

Profimedia

Stručnjaci sa Univerziteta u Mičigenu objasnili su kako ovaj indeks funkcioniše: on uzima u obzir sve aspekte životnog ciklusa određene namirnice, uključujući način na koji je proizvedena, prerađena, konzumirana i čuvana, kao i koliko je proizvod hranjiv.

-Posmatrajući faktore rizika kao što su natrijum i trans masne kiseline unutar viršle, i ravnajući ih sa ‘prednostima’ kao što su polinezasićene masti i vlakna, dolazimo do krajnje vrednosti od 36 minuta života koje svaka viršla oduzima pojedincu.

Nasuprot tome, istraživači su otkrili da puter od kikirikija može da produži životni vek za 33 minuta. Losos je takođe dobio zeleno svetlo zbog svoje hranljive vrednosti, pa je tako ocenjeno da produžava životni vek za 16 minuta.

Pixabay/ tookapic

Kao što je navedeno u brojnim studijama, prerađeno meso često se sastoji od “nepoznatih” i teško prepoznatljivih sastojaka, uključujući hemikalije, boje, zaslađivače i konzervanse.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), vodeći uzroci smrti na globalnom nivou su tri stanja koja se mogu sprečiti. To su bolesti srca, demencija i rak.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike