Koliko dugo jaja mogu stajati da se ne pokvare?

19.09.2020

06:22 >> 06:32

0

Pazite na datum pakovanja, ili rok do kog traju. Možete ih i zamrznuti, ali - bez ljuske

Koliko dugo jaja mogu stajati da se ne pokvare?
Copyright Foto: Profimedia

Jaja u frižideru možete čuvati tri do četiri nedelje, dok tvrdo kuvano jaje može potrajati do nedelju dana. Pazite na datum pakovanja, ili rok do kog traju. Možete ih i zamrznuti, ali – bez ljuske.

Jeftina su i dobra za zdravlje jer sadrže oko šest grama proteina i čak 13 esencijalnih vitamina. Jaja su jedna od namirnica s kojom je svakako dobro započeti dan. No, nisu nužno samo namirnica korisna za doručak, možete ih iskoristiti i za ručak i za večeru. Dobra je stvar i to što se mogu koristiti samostalno, ali i kao dodatak jelima, čiju će konzistenciju i hranjivost povećati. No, izuzetno je važno voditi računa o tome da su sveža.
Koliko zapravo traju jaja?

Ako živite sami ili u manjem domaćinstvu, možda ćete primetiti da vam karton jaja neko vreme stoji u frižideru. No, sveža jaja ne mogu stajati baš dugo, odnosno to zavisi od toga kako ih skladištite.

Ako jaja čuvate na preporučenoj temperaturi od četiri stepena, Američka uprava za hranu i lekove (FDA) preporučuje da se iskoriste u roku od tri nedelje nakon kupovine. Stručnjaci kažu da ih možemo jesti četiri do pet nedelja od datuma pakovanja, ali duže od toga nemojte ih koristiti jer se mogu pojaviti bakterije, poput Salmonelle i E-Coli.

Zamrznuta jaja mogu trajati i do godinu dana, ali važno je da ih ne zamrzavate u ljusci. Možete ih zamrznuti tako da odvojite žumanjak i bjelanjak, pa koristite po potrebi, ili tako da ih zamrzavate zajedno.

Ako želite sačuvati ostatke jela u kojima ima jaja, FDA preporučuje da ih držite u frižideru i pojedete u roku od tri do četiri dana. Tvrdo kuvana jaja mogu ostati u frižideru i do nedelju dana.

“Sveža jaja koja se termički obrade (tvrdo kuvana jaja) moraju se čuvati na temperaturi frižidera i konzumirati u roku do sedam dana, ali pod uslovom da se neposredno izvade iz frižidera pre konzumacije. U frižideru treba da se čuvaju u ljusci, a ako je ljuska oštećena ili napukla, trebalo bi da se konzumiraju što pre, odnosno u roku 2-3 dana. Ponekad je teško utvrditi postoji li oštećenje ljuske, a potvrda za to je obojenje belanca. Tvrdo kuvano jaje koje se čuva u frižideru očisti se od ljuske neposredno pre konzumacije. Jaja već očišćena od ljuske, makar su tvrdo kuvana potrebno je konzumirati u roku od jednog dana i čuvati u frižideru”, stoji u uputstvima Ministarstva poljoprivrede.

Kako ispravno skuvati jaja?

Prilikom pripreme tvrdo kuvanih jaja, ona bi u posudi trebalo da budu složena u jedan red i prekrivena vodom najmanje 2-3 cm preko ivice jaja.

Za savršeno tvrdo kuvana jaja, preporučeno je da se posuda s jajima zagreje do vrenja, a zatim kuva još 12 minuta.

Kako možete znati da li je jaje još dobro za korišćenje?

Verujte svom njuhu i vidu. Ako nešto u vezi s jajima izgleda ili miriše loše, najbolje ih je baciti.

Foto: Profimedia

Evo nekoliko detalja na koje obavezno treba pripaziti:

Pomirišite – ako već nakon što ste ih razbili imaju užegli miris, nemojte ih jesti.

Pogledajte ih – ako je ljuska prljava ili sluzava, odnosno ako je jaje napuklo, to može značiti da su se nastanile bakterije. Ako ljuska ima puderast izgled, to upućuje na buđ. Kad razbijete jaje, ono ne bi smelo imati tragove ružičaste, plave, zelene ili crne boje, što je takođe znak rasta bakterija. U svim tim slučajevima jaja radije bacite nego da ih pojedete.

Budite pažljivi – jaja kontaminirana salmonelom mogu izgledati i mirisati normalno, pa svakako proverite datum pakiranja, ili rok trajanja, kako biste utvrdili koliko su stara.

Možete pokušati i s metodom stavljanja u čašu vode. Sveža jaja potonuće na dno dok će ona starija plutati, prenose 24sata.

Koji je najbolji način čuvanja jaja?

Držite jaja na srednjoj polici u frižideru, bliže zadnjem delu nego vratima. Proizvodi koji se drže na vratima često su izloženi različitim temperaturama, jer se ona otvaraju, pa je bolje ne držati jaja u za to predviđenim posudicama na vratima frižidera.

Takođe, pripazite da ispucana jaja ni privremeno ne ostavljate u zajedničkoj ambalaži, jer to može dovesti do prenošenja bakterija na ljusku drugih jaja, a onda i na vaše ruke, prenosi portal Goodhousekeeping.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: N1 Zagreb

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike