Recept dana: Čizkejk

23.09.2020

06:08 >> 07:02

0

Rimljani su ga nudili bogovima na dar

Recept dana: Čizkejk
Copyright Profimedia

Spada u 10 najpopularnijih poslastica, i vole ga čak i ljubitelji čokoladnih kolača. Poznato je da je torta od sira postala popularna još u antičkoj Grčkoj. Kako su Rimljani osvojili Grčku, tajna pripreme torte od sira ubrzo je pala u njihove ruke. Rimski naziv za tortu od sira je bio ‘placenta ili libum, a reč je o kolaču od sira koji se pekao na podlozi od testa. Rimljani su ga često nudili svojim bogovima na dar.

Sastojci:

– 300 g “plazma” keksa ili bezglutenskog keksa (za osobe na bezglutenskoj dijeti)
– 5 kašika mleka
– 180 g maslaca ili margarina

– po želji možete dodati i malo pečenih lešnika

Beli fil
– 1 kom. “ella” sira (450 g)
– 1 kremfiks
– 1 vanilin šećer
– 50 ml vode
– 1 želatin (10 g)
– 500 ml biljne pavlake
– 220 g šećera u prahu

Voćni fil

– 450 g crvenog voća ili samo maline
– 100 ml vode
– 1 želatin (10 g)
– 50 ml vode za želatin
– 4 kašike šećera

Priprema:

  • Skuvati voće sa vodom i šećerom (oko 10 min.). Jedan želatin ostaviti da nabubri 10 minuta u vodi, istopiti ga (ne sme da provri) i dodati u voće koje ste skinuli sa vatre. Ostaviti da se ohladi.
  • Istopiti margarin ili maslac i umutiti mikserom sa mlevenim keksom i mlekom. Smesa će biti poprilično rastresita, pa je prstima ili valjkom za tu namenu utisnite u okrugli kalup (prečnika 26 cm).
  •  Ostaviti da se stegne u frižideru dok mutite beli fil.
  • Umutiti slatku pavlaku i dodati kremfiks. U tu smesu zatim dodajte sir, vanilin šećer i šećer u prahu. Želatin ostavite da nabubri oko 10 minuta i zatim ga zagrejte tek toliko da se istopi (nikako da provri). Pomešati ga sa malo ove bele smese, a zatim dodati u beli fil i još jednom sve izmiksati. Beli fil utisnite u kalup preko “plazme”. Pazite da popunite ivice sa strane, kako vam ne bi ostale rupice kada skinete kalup.
  •  Kada se crveni fil ohladi, rasporedite ga lagano preko belog fila.
  • Ostaviti čizkejk u frižideru da odstoji u kalupu od 6 do 8 sati. Lagano nožem odvojite kolač od kalupa.
  • Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

    Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

    Najčitanije Vesti

    Ostale vesti iz rubrike