Recept dana: Falafel - zvezda istočnjačke brze kuhinje, spolja hrskav, iznutra mekan, prepun začina, praznik je za čulo ukusa

14.03.2023

07:59

0

Autor: Z.A.S.

Napravite ga kod kuće po originalnom receptu

Recept dana: Falafel - zvezda istočnjačke brze kuhinje, spolja hrskav, iznutra mekan, prepun začina, praznik je za čulo ukusa
Falafel - Copyright Freepik

Ukoliko ste nekada čuli za falafel, ili ste imali prilike da probate ovo jelo, vreme je i da ga napravite kod kuće.

U pitanju je ulična hrana, koja može da se jede i kao meze, a veruje se da je falafel nastao u Egiptu, pod uticajem sličnih indijskih jela.

Falafel kuglice se tokom Ramazana ponekad jedu kao deo iftara, obroka kojim se prekida dnevni post nakon zalaska sunca.

Hrišćani u arapskim zemljama falafel konzumiraju kao deo ishrane u Velikom postu, a sad i vi možete da ga napravite po originalnom receptu.

Obratite pažnju na sastojke, jer su upravo oni ključni i obavezno koristite sveže začinsko bilje.

Vreme pripreme:

  • 40 minuta

Sastojci:

  • 450 g leblebija
  • 3 veze peršuna
  • 1 veza mirođije
  • 1 crni luk
  • 5 čenova belog luka
  • 1 kašičica soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • 2 kašičice mlevenog kima
  • 1/2 kašičice korijandera
  • 1/3 kašičice ljute crvene paprike
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone 
Freepik
 

Priprema:

Sipajte leblebije u posudu i prelijte ih vodom, a zatim dodajte sodu bikarbonu i ostavite da tako odstoje 16 sati. Procedite ih i osušite, a zatim ih stavite u blender i dodajte seckani peršun, mirođiju, crni i beli luk i dobro izblendajte, ako da se svi sastojci sjedine.

Nakon toga, dodajte so, biber, kim, korijander, ljutu crvenu mlevenu papriku i sve ponovo izblendajte.

Smesu prebacite u činiju, pokrijte je plastičnom folijom i ostavite je najmanje dva sata u frižideru, a poželjno je i preko noći.

Izvadite smesu iz frižidera, dodajte u nju prašak za pecivo, sjedinite ga sa smesom, a zatim pokvasite ruke i oblikujte loptice.

Freepik
 

Falafel pržite u vrelom ulju oko 3-5 minuta, a zatim ga izvadite na ubrus da se ocedi.

Kada ispržite sve, služite ga uz salatu!

Bon appetit!

*Napomena: Nemojte da koristite leblebije iz konzerve, jer će one učiniti smesu previše vlažnom i ona će se raspasti prilikom prženja. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike