Da li sme da se jede džem kad se po njemu uhvati plesan? Šta kažu stručnjaci i koliko traju namirnice po otvaranju

27.02.2023

13:36

0

Autor: K. O.

Počeo je veliki Vaskršnji post, pa je sve više ljudi koji će se sladiti džemom i marmeladom. A da li je bezbedna kad se na njoj pojavi plesan?

Da li sme da se jede džem kad se po njemu uhvati plesan? Šta kažu stručnjaci i koliko traju namirnice po otvaranju
Slatko od pomorandže - Copyright Profimedia

Pronašli ste zaboravljenu teglu džema u frižideru i taman ste pomislili kako ćete se lepo zasladiti, pogotovo u periodu posta kada ste iz jelovnika izbacili većinu slatkiša, a na njenom vrhu stoji plesan.

Onda vi uzmete kašiku, skinete ubuđale delove i navalite na ostatak. Hmmm... Možda da razmislite još jednom?

O ovome ali i vremenu za koje treba iskoristiti ajvar, krastavčiće i ostale namirnice, a da one ne budu štetne po zdravlje govorila je Marija Rakić Ljubomirović, inženjerka biotehnologije iz Hemijsko-prehrambeno tehnološke škole u Beogradu.

- Džem i marmelada imaju izuzetnu moć stvaranja plesni jer sadrže puno šećera i puno vode. Kada se plesan stvori na površini obično sklonimo kašikom i bacimo. Ne, nikako!  - kaže ona i napominje da džem neće biti bezbedniji ni ako se prokuva jer ne znamo kakve su plesni po njemu.

Pexels
 

Buđ ili plesan je vrsta gljive koja naseljava vlažna mesta. Čak i ako namirnice držite u frižideru može se dogoditi da se na namirnicama pojavi buđ, a tada je vrlo važno postupiti pravilno kako ne bi trpelo zdravlje, kazala je Marija Rakić Ljubomirović.

Dok džem treba odmah da bacite kiseli kupus nije izgubljen onog trenutka kada se buđ pojavila. Ako mu se po vrhu uhvatila buđ i dalje mu ima spasa.

- Može da se sakupi ta plesan, da se skloni površinski sloj kupusa. Morate da proverite i da li su glavice kupusa omekšale, mada u dubini kace neće biti toga, samo površinski - objašnjava ona.

Kako se čuvaju otvorene konzerve?

- Obavezno treba prebaciti u staklenu ili porcelansku posudu, poklopimo i odložimo. Konzerva se čuva samo jedan dan u slučaju ako ste konzervu otvorili i ostavili sadržaj u njoj. Ako prebacite sadržaj, možete je sigurno čuvati dva do tri dana - ističe tehnolog i dodaje da su mesni proizvodi rizični zbog bakterioloških kvarenja koja su opasna.

Profimedia
 

Rok trajanja namirnica po otvaranju ako se čuvaju u frižideru:

  • džem i marmelada - 2 nedelje
  • zimnica - 7 dana
  • kiseli krastavci - 3 meseca
  • ajvar - 3 meseca
  • kečap - 6 meseci
  • senf - 12 meseci

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike