Recept dana: Hašure - turski specijalitet u kojem je spojeno nespojivo, prema legendi je najstariji desert na svetu

24.02.2023

06:51

0

Autor: Z.A.S.

Puding od pasulja prepun orašastih plodova i suvog voća

Recept dana: Hašure - turski specijalitet u kojem je spojeno nespojivo, prema legendi je najstariji desert na svetu
Hašure - Copyright Freepik

Da li ste nekada čuli za hašure? U pitanju je turski specijalitet, a prema legendi, hašure su nastale nakon potopa Zemlje.

Legenda kaže da se Nojeva barka tada nasukala na planinu Ararat i da im je rečeno da od preostalih namirnica naprave neko jelo. I tako su nastale hašure - najstariji desert na svetu.

Hašure su zapravo puding od pasulja sa orašastim plodovima i suvim voćem, a običaj nalaže da, prilikom pripreme ovog deserta, koristite paran broj namirnica, s tim da njihov broj zavisi od recepta do recepta.

Sigurni smo da će vam kombinacija sastojaka isprva delovati neobično i nespojivo, ali verujte nam, bićete oduševljeni ovim pudingom.

Vreme pripreme:

  • 65 minuta
Pixabay
 

Sastojci:

  • 250 g pšenice
  • 80 g pasulja
  • 80 g leblebija
  • 60 g pirinča
  • 140 g kukuruza
  • 100 g suve smokve
  • 150 g suve kajsije
  • 50 g suve brusnice
  • 50 g suvog grožđa
  • 80 g badema
  • 80 g kikirikija
  • 50 g oraha
  • 80 g lešnika
  • 50 g pistaća
  • 2 jabuke
  • 1 narandža
  • 250 g šećera
Pixabay
 

Za aromu:

  • 2 karanfilića
  • kora jedne narandže (prethodno da se potopi u vrelu vodu i sodu bikarbonu)
Pixabay
 

Za dekoraciju:

  • cimet
  • mleveni lešnici
  • kokosovo brašno
  • mleveni pistaći
  • seckani orasi
  • nar
Profimedia
 

Priprema:

Pšenicu kuvajte oko 10 minuta, pa je procedite, sipajte novu vodu (2,5 l) i dodajte šećer. Poklopite je i kuvajte oko 40 minuta na srednjoj temperaturi.

U međuvremenu sipajte vodu u džezvu i stavite karanfilić i ostavite ga da proključa. Nakon toga, u šerpu sa pšenicom dodajte pasulj koji ste prethodno skuvali, kao i leblebiju i pirinač i kuvajte još 10-ak minuta.

Dodajte, nakon toga, oljuštene lešnike i bademe, kao i kikiriki, a zatim i suvo grožđe i brusnicu. Sve dobro promešajte i kuvajte još 10-ak minuta.

Nakon toga, dodajte kukuruz i jabuke koje ste oljuštili i iseckali, kao i izrendanu koru narandže i mirisnu vodu karanfilića. Sve promešajte i kuvajte pet minuta, a nakon toga dodajte suve kajsije i smokve koje ste isekcali. Kuvajte još nekoliko minuta, a zatim sklonite sa vatre, poklopite i ostavite da stoji.

Nakon što se malo bude ohladilo, sipajte u posude i dekorišite po želji.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike