Svi prave ovu grešku kada kuvaju cveklu, a to samo otežava posao: Evo zašto u vodu, u kojoj se cvekla kuva, treba da dodate limun

12.02.2023

14:22

1

Autor: Z.A.S.

Kuvanje cvekli neće uništiti zdrava svojstva, ali će biti potrebno dosta vremena da ona omekša

Svi prave ovu grešku kada kuvaju cveklu, a to samo otežava posao: Evo zašto u vodu, u kojoj se cvekla kuva, treba da dodate limun
Copyright Profimedia

Cvekla je izuzetno zdravo povrće, pre svega jer je bogata gvožđem bez kojeg niko od nas ne bi mogao da funkcioniše.

Ovo povrće uglavnom jedemo kao salatu, a iako cvekla može da se jede sveža, u vidu salate, ili da se pije njen sok, najveći broj ljudi preferira da je, pre nego što je začini, skuva.

Iako je opšte poznato da se kuvanjem uglavnom uništavaju zdrava svojstva svakog povrća, to sa cveklom nije slučaj, s tim da je potrebno mnogo vremena da ona omekša.

Pixabay
 

Takođe, cvekla gubi boju ukoliko se dugo kuva i zato bi trebalo da ispratite nekoliko jednostavnih pravila, kako bi ona zadržala ukus i jarku boju po kojoj je prepoznatljiva.

Kako se kuva cvekla?

Iako neke domaćice imaju običaj da cveklu prvo oljušte, pa je tek onda skuvaju, to je pogrešno. Cveklu je potrebno samo oprati, staviti je u šerpu i preliti vodom.

Pixabay

Ono što, takođe, ne treba da uradite jeste da dodajete so, jer, time ćete samo produžiti vreme kuvanja. Sipajte i 1/2 kašičice limunovog soka (ukoliko ga nemate, poslužiće i sirće) i kuvajte. Ovo je količina za 3 l vode, ukoliko kuvate veću količinu, dodajte još limunogov soka.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike