Kako da pirinač ne bude previše suv ili previše gnjecav? Za idealno skuvan omiljeni prilog potrebno je tačno ovoliko vode

29.01.2023

13:14

0

Autor: Z.A.S.

Ove cake znaju iskusne domaćice i profesionalni kuvari

Kako da pirinač ne bude previše suv ili previše gnjecav? Za idealno skuvan omiljeni prilog potrebno je tačno ovoliko vode
Skuvani pirinač - Copyright Freepik

Pirinač je jedan od najukusnijih i najtraženijih priloga. Njegova priprema je izuzetno brza i jednostavna.

Tako većina misli, a onda se dogodi da on bude ili previše suv, ili previše vodenast. Dakle, u čemu je stvar ako je priprema toliko jednostavna?

Postoji nekoliko caka koje znaju one najiskusnije domaćice i, naravno, profesionalni kuvari, a zahvaljujući kojima će pirinač biti savršeno skuvan.

Kada su u pitanju sastojci, pored samog pirinča, najvažniji su bujon i puter, jer ukoliko pirinač budete pripremali sa njima, svako zrno će biti idealno skuvano.

Međutim, ako vam je potreban samo kuvani pirinač, svakako je najbitnija količina vode koju sipate, odnosno u kojoj se on kuva.

Freepik
 

Grešite ukoliko mislite da je za svaku sortu pirinča isto, jer nije - svaka ima drugačije proporcije. Primera radi, dugo zrno pirinča se kuva 20 minuta, a na 200 grama ide 450 ml vode. Ukoliko koristite kratko zrno, na 200 grama sipajte 400 ml vode, dok će vam za 200 grama braon pirinča biti potrebno 500-600 ml vode.

Freepik
 

Ono što je takođe jako bitno jeste da za kuvanje pirinča koristite šerpu sa debelim dnom za kuvanje i, naravno, da začinima poboljšate ukus.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike