Recept dana: Posna Švarcvald torta - raskošna i bogatog ukusa, biće prava zvezda trpeze za Svetog Jovana

19.01.2023

06:56

0

Autor: Z.A.S.

Ime je dobila po čuvenom likeru koji je Jozef Keler napravio u Bonu oko 1915. godine

Recept dana: Posna Švarcvald torta - raskošna i bogatog ukusa, biće prava zvezda trpeze za Svetog Jovana
Posna Švarcvald torta - Copyright Profimedia

Svi znaju za čuvenu Švarcvald tortu, ali mnogi ne znaju da ona ime nije dobila po poznatim planinama. Zapravo, ime je dobila po nadaleko poznatoj višnjevači koja je ponos tog kraja.

Kore za Švarcvald tortu dobijaju karakterističnu aromu tako što se potapaju ovim likerom koji je, kako se veruje, napravio Jozef Keler oko 1915. godine u Bonu.

S obzirom na to da Sveti Jovan ove godine pada u petak, što znači da na trpezi treba da se nađu posna jela, verujemo da će posna verzija Švarcvald torte biti idealno posluženje za vaše goste.

Ukoliko imate liker od višnje - slobodno ga koristite, jer će kore tako biti mekanije i torta će svakako više ličiti na original. I još kada kore budete premazali kremastim filom i poređali kisele višnje - dobićete savršenstvo.

Vreme pripreme:

  • 90 minuta

Sastojci:

Za koru:

  • 360 g šećera
  • 600 ml vode
  • 1 kašičica soda bikarbone
  • 1 kašika mlevenog keksa
  • 20 punih kašika brašna
  • 2 štangle čokolade
  • 4 kašika kakaoa
  • 8 kašika ulja
  • 6 kašika džema od kajsije
Profimedia
 

Za prvi fil: 

  • 500 ml posne slatke pavlake 
  • 300 g posne čokolade 
  • 250 g posnog margarina 
  • 200 g šećera u prahu 
Pixabay
 

Još:

  • 250 g višanja
  • 10 kapi ekstrakta ruma 
  • 500 ml posne slatke pavlake 
Pixabay
 

Priprema:

Pomešajte u jednoj posudi šećer, vodu i sodu bikarbonu. Sve promešajte, a zatim dodajte keks, rendanu čokoladu, brašno, kakao, ulje i džem. Smesu dobro sjedinite, a zatim je podelite na četiri dela.

Prvi deo razvucite i stavite na pleh dimenzija 25x35 cm, koji ste prethodno obložili pek papirom. Pecite ga oko 15 minuta, na 180 stepeni. Čačkalicom proverite da li je gotovo.

Isto uradite i sa preostale tri kore.

Pavlaku otopite sa čokoladom i ostavite da se ohladi, a zatim umutite i margarin penasto, pa dodajte šećer u prahu i nastavite da mutite.

Dodajte u margarin čokoladu i sjedinite sve mikserom.

Pexels
 

Procedite višnje i prelijte ih rumom, a zatim dodajte u čokoladni fil.

Koru premažite čokoladnim filom, a zatim i umućenom slatkom pavlakom. Stavite sledeću koru, premažite slatkom pavlakom, a zatim stavite treću koru i ponovo slatku pavlaku.

Kada budete stavili i četvrtu koru, premažite celu tortu belim filom.

Ukrasite je rendanom čokoladom i višnjama.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike