Jedna salata, isti recept, 13 različitih imena: "Tejst atlas" istražio omiljenu prazničnu salatu, gde se jede i kako se sve zove

10.01.2023

13:18

0

Autor: K. O.

Toliko je popularna da je ima u celom svetu, samo pod različitim imenima i nešto prilagođenim sastojcima

Jedna salata, isti recept, 13 različitih imena: "Tejst atlas" istražio omiljenu prazničnu salatu, gde se jede i kako se sve zove
Posna ruska salata - Copyright Freepik

Mi je volimo, obavezno je spremamo za praznike i zovemo je - ruska salata. A ona se sada našla na radaru poznatog gastro portala "Tejst atlas" koji je objavio zanimljivu kartu sveta koja prikazuje kako se u različitim zemljama zove ruska salata.

Verovali ili ne, urednici ove stranice izdvojili su čak 13 različitih naziva za ukusni obrok koji uglavnom čine kuvano povrće, piletina ili šunka i majonez, ali i drugi dodaci u zavisnosti od zemlje u kojoj se pravi.

U Srbiji, Španiji, Portugaliji, Italiji, Meksiku je "ruska", reklo bi se, po geografskom poreklu, jer je, prema brojnim izvorima, ona nastala u kuhinji restorana u Moskvi sredinom 19. veka zahvaljujući belgijskom kuvaru Lisjenu Olivijeu.

U Rusiji i Ukrajini nosi njegovo ime - "Olivijeova salata", a u Litvaniji je zovu "bela".

Prešla je okean, pa je prema "Tejst atlasu", Amerikanci i Australijanci znaju i jedu kao "krompir-salatu", u Brazilu je poznata kao "majonez salata", u Indoneziji kao "holandska", Francuzima je to "makedonska", a u Mađarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji zovu je "francuska". Tu su još i imena - "kapitalna", "husarska", "italijanska", samo salata od povrća ili salata od govedine.

Profimedia
Ruska salata

Pogledajte koje sve nazive nosi i gde se jede:

1. Ruska salata (Srbija, Bugarska, Italija, Španija, Crna Gora)
2. Olivije (Rusija, Ukrajina)
3. Bela salata (Litvanija)
4. Salata od govedine (Rumunija)
5. Krompir-salata (Amerika, Australija, Češka...)
6. Francuska salata (Mađarska, Slovenija, Hrvatska...)
7. Italijanska salata (Nemačka, Austrija, Finska...)
8. Makedonska salata (Francuska, Alžir...)
9. Husarska (Holandija)
10. Holandska krompir salata (Indonezija)
11. Kapitalna salata (Mongolija)
12. Salata od povrća (Poljska)
13. Majonez salata (Brazil...)

- Neko mora preuzeti odgovornost za ovo - šaljivo su napisali u objavi na stranici "Tejst atlasa" uz kartu i legendu s različitim nazivima ovog jela.

"Otac" ove salate, Belgijanac Lisjen Olivije, negde oko 1860. godine radio je kao glavni kuvar luksuznog restorana u hotelu "Ermitaž" na Trgu Trubnoj u Moskvi. Za elitne goste pripremio je i ovo hladno predjelo, koje je bilo savršeno uz votku.

Profimedia
Ruska salata

Olivije je umro u 45. godini i nikada nije otkrio svoj recept, ali je jedan od njegovih pomoćnika po sećanju zabeležio sastojke. U salati je bilo mesa tetreba, goveđeg jezika, kavijara, zelene salate, jastogovog repa, kapara i dimljene pačetine.

Majonez je pravljen od francuskog belog vina, senfa, maslinovog ulja iz Provanse i još nekoliko tajnih sastojaka.

Prvi zvanični recept ove salate objavljen je u martu 1894. godine u ruskom časopisu "Naša hrana". Skupi sastojci su vremenom zamenjeni jeftinijim i prihvatljivijim za običan narod, pa je šargarepa igrala ulogu crvenog kavijara, grašak i kiseli krastavčići zamenjivali su kapar, a krompir, piletina ili šunka meso račića...

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike