Zašto je važno da bacite pasulj koji je isplivao? Iskusne domaćice odaju najbolje trikove za najbrže kuvanje jela koje svi Srbi obožavaju

09.12.2022

13:48

0

Autor: Z.A.S.

Pasulj nikako nemojte soliti do pred sam kraj kuvnja

Zašto je važno da bacite pasulj koji je isplivao? Iskusne domaćice odaju najbolje trikove za najbrže kuvanje jela koje svi Srbi obožavaju
Pasulj - Copyright Freepik

Bez obzira na to da li više volite čorbast pasulj, ili pak prebranac, činjenica je da je pasulj jedno od omiljenih srpskih jela.

Samo kuvanje pasulja je prilično jednostavan proces, ali ono što je malo komplikovanije i zahteva vreme jeste priprema pre same termičke obrade. 

Pixabay
 

Pre svega, da bi pasulj bio pravilno skuvan i da bi uspeo, potrebno je da ga, noć pre kuvanja, potopite, a zatim da ga sutradan isperete i to u dve vode. Ipak, postoje i neki trikovi koji dosta olakšavaju sam proces spremanja.

Kada nemate dovoljno vremena, a želite da pripremite pasulj za ručak ili slavu, onda se držite trikova iskusnih domaćica.

One kažu da pasulj više ne morate da potapate u vodu dan ranije, već da sve što treba da uradite jeste da uzmete veću šerpu, a zatim da u nju sipate količinu pasulja koju želite i vodu. Zatim promešajte, a onaj pasulj koji je isplivao izvadite, jer je pokvaren i neće se skuvati. Nakon toga kuvajte pasulj dok ne proključa, pa ga procedite, isperite i sipajte novu vodu. Ponovo ostavite da proključa, pa poklopite i ostavite da odstoji oko 40 minuta.

Unsplash
 

Pasulj će, za to vreme, nabubriti, baš kao da ste ga ostavili da celu noć stoji u vodi. Ponovo ga procedite, sipajte novu vodu i još jednom ga ostavite da provri. Dok se bude kuvao, nikako ga nemojte soliti, jer će mu onda biti potrebno duplo više vremena da se skuva. Posolite ga pet minuta pre nego što ga isključite.

Kada završite sa kuvanjem, možete da napravite prebranac, ali i da, tokom kuvanja, dodate suvo meso, a začine pred kraj.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike