Kako se pravilno čuva bundeva? Obavezno ispunite ova tri uslova i biće sveža mesecima

28.11.2022

13:48

0

Autor: Z.A.S.

Ukoliko nešto od ovoga ne ispoštujete, rok trajanja bundeve će biti znatno smanjen

Kako se pravilno čuva bundeva? Obavezno ispunite ova tri uslova i biće sveža mesecima
Copyright Pixabay

Bundeva je preukusno povrće koje se može jesti na više načina. Jedan od njih je da je jednostavno ispečete u rerni i, nakon toga, eventualno, zasladite šećerom.

Takođe, sigurni smo da ste do sada već isprobali ukusne pite i kolače od bundeve, kao i potaž, a ovo povrće je posebno popularno tokom jeseni i zime. Mnoge domaćice obožavaju da je imaju u kući.

Međutim, ono što je posebno važno, pogotovo ako želite da vam bundeva traje mesecima, jeste njeno pravilno čuvanje i zato bi trebalo da znate i da se držite ovih nekoliko stvari.

Pixabay
 

Kako se pravilno čuva bundeva?

Podrum ili ostava su najbolje mesto za čuvanje bundeve, jer je tamo najlakše stvoriti odgovarajuće uslove. Takve prostorije su suve i tamne, uglavnom imaju ventilaciju, a temperatura obično bude između 5-10 stepeni.

Ukoliko ne ispoštujete neki od ovih uslova, prilikom čuvanja, rok trajanja bundeve će značajno biti smanjen. Primera radi, ukoliko je prostorija u kojoj čuvate bundevu dosta vlažna, rok trajanja se smanjuje za čak 2-3 meseca.

Ono što je takođe važno da znate jeste da bundevu nikada ne treba da postavite direktno na pod ili zemlju, već na policu ili neke daske.

Pixabay
 

Kako da čuvam isečenu bundevu?

Pre svega, isecite je na kriške, a zatim odstranite koru, a unutrašnjost isecite na kockice. Nakon toga ih stavite u kesu za zamrzivač, pa u pregradu frižidera koja je namenjena za povrće. Bundevu, u ovom obliku, možete da čuvate do 10 dana. Ukoliko je, umesto u kesu, zamotate u foliju, rok trajanja će joj se produžiti na mesec dana.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike