Ako niste znali, postoji domaći posni krem sir i pravi se jednostavno od tri obična, moćna sastojka

26.11.2022

13:32

0

Autor: Z. A.

Može da bude namaz, da uđe u salate i poslastice – a može da se začini po želji

Ako niste znali, postoji domaći posni krem sir i pravi se jednostavno od tri obična, moćna sastojka
Copyright Pexels

Ukoliko se pripremate za božićni post, sigurno gledate da uživate u svemu onome čega ćete se odreći do 7. januara i prosleve Hristovog rođenja po julijanskom kalendaru, ove godine nećete morati da se lišavate ukusa kremastog sira i raznih jela čiji je on sastojak.

Iako se krem sir najčešće upotrebljava kao namaz, neizostavan je deo receptura za salate i fantastične posne kolače i torte.

Budući da 28. novembra, a to je već u ponedeljelk, počinje božićni post, te da jsu u našem narodu i ovaj mesec i decembar prošarani datumima kad slavimo velike svece, omiljene namirnice bi trebalo da prilagodimo posnom jelovniku.

Pexels
 

Nekad je izbor bio baš sužen, ali danas možete da napravite ili kupite krem sir, tvrdi sir, fetu, majonez... i u posnoj varijanti, piše stvarukusa.rs.
A pošto postoji i zamena za jaja, svi ljudi koji poste ne moraju da se odriču mnogih jela, a domaćice mogu da prikažu svoju gastronomsku maštovitost i za posne slave.

Potrebno je:

  • 1 šolja jabukovog sirćeta 
  • 1 l sojinog ili bademovog mleka 
  • kašika maslinovog ulja 
Pexels
 

Kako se priprema

U šerpu sipajte sojino ili bademovo mleko i ostavite da provri. Zatim dodajte sirće i mešajte sve vreme.


Kada smesa počne da izgleda kao sitan sir, prebacite u čistu gazu i ocedite, a zatim okačite negde i ostavite da se dobro ocedi, a ispod obavezno postavite posudu u koju će se cediti.

Potom prebacite u posudu i dodajte ulje, posolite i pobiberite, pa dodajte začine po želji. Promešajte i krem sir je gotov.
Pexels
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike