Nov tajni sastojak za nov pire krompir: Nećete pogoditi o čemu je reč, a uživaćete u teksturi i ukusu

19.11.2022

13:31

0

Autor: Z. A.

Jedno od omiljenih jela širom sveta može biti jo bolje i omiljenije

Nov tajni sastojak za nov pire krompir: Nećete pogoditi o čemu je reč, a uživaćete u teksturi i ukusu
profimedia-0400704852 - Copyright Profimedia

Mnogi ljudi će danas ili sutra pripremati pire od krompira - jer teško je zamisliti vikend bez ovog mnogim ljudima omiljenog priloga. A kao i sva popularna jela koja se pripremaju širom ove naše Zemlje, mnogo je varijacija recepta za pire.

Pejdž Benet, autorka iz Amerike, istražila je za Insider zašto je pire krompir poznate američke kuvarice Ine Garten toliko ukusan i popularan. I spremila ga je.

Kaže da je impresivno gledati kako krompir brzo postaje svilenkast i kremast, čak i pre nego što počnete da mu doajete toplo mleko.

A ono što ju je posebno iznenadilo jeste činjenica da u njen recept ide, nećete verovati, i rendana korica od limuna. Mada, ide još jedan sastojak koji većina u pire ne bi dodala.

Ali krenimo redom.

Sastojci po originalnom receptu koji je Ina Garten obavila na svoj internetskoj stranici barefootcontessa.com:

  • 1,1 kg velikih belih krompira 
  • so 
  • sveže mleveni crni biber
  • 220 g hladnog neslanog maslaca
  • 1 šolja (230 ml) punomasnog mleka
  • 1 kašika narendane korice limuna (2 limuna)

- Njen recept je količina za četiri-šest osoba, tako da bi trebalo prepoloviti količinu svega i recept prilagoditi svom domaćinstvu - ispričala je Paige.

Profimedia
 

Pejdž kaže da je važno i koji krompira koristite, najbolji je onaj koji sadrži srednji udeo skroba, što pire čini gušćim, kremastijim s prirodnim puterastim ukusom.

Ona je oljuštila i narezala krompire pa ih je stavila u posoljenu vodu. Kuvala ih je 20 minuta dok nisu bili dovoljno mekani da viljuška lako prolazi kroz njih.

- Neposredno pre nego što je krompir bio gotov, stavila je pola šolje punomasnog mleka u manji lonac da se greje na šporetu. Kada koristite toplo mleko umesto hladnog, krompir može bolje da upije tečnost, što očito sprečava da postane previše gumenast - nastavila je.

- Dok se krompir kuvao, narezala sam komad maslaca na komadiće i stavila ih u frižider. Za razliku od mleka, maslac treba da bude umućen u krompir dok je još vrlo hladan, tek izvađen iz frižidera. Da sam maslac zagrejala kao mleko, možda bi se odvojio - dodala je.

U kuvani i proceđeni krompir dodaje potom komade maslaca, malo-pomalo i gnječi ga da dobije fini pire.

Pexels
 

- Bilo je impresivno gledati kako je krompir brzo postao svilenkast i kremast, čak pre nego što sam počela da ulevam toplo mleko. Nakon što sam ubacila sav maslac, uputstva su kazala da ulevam toliko mleka koliko je potrebno da krompir postane kremast, ali još uvek ostane gust. Na kraju mi je trebala samo oko četvrtina mleka da postignem željenu gustoću pre dodavanja soli i bibera - opisala je postupak.

Nakon što su se so i biber dobro umešali u pire, ubacila je rendanu koricu jednog limuna.

- Pire krompir uvek sadrži mnogo soli i masnoće iz maslaca ili pavlake, a kada dodate crni biber, oseti se dašak vrućine. Limunova korica daje taman dovoljno kiselosti da probije kroz sve bogate teksture i ukuse, dodajući finu svežinu i uravnoteženost svih sastojaka. Ukus ovog pirea je savršen - rekla je Pejdž.

Profimedia
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike