Recept dana: Torta beli Egipat je toliko ukusna, bogata i kremasta da ćete se na prvi zalogaj osetiti moćno - poput faraona

11.11.2022

07:01

0

Autor: Z. A.

Divna kremasta i bogata, ova torta probudiće sva vaša čula i sigurno ćete je često spremati

Recept dana: Torta beli Egipat je toliko ukusna, bogata i kremasta da ćete se na prvi zalogaj osetiti moćno - poput faraona
Copyright Printscreen: just.sweet.sladjano/sladinikolacici.blog

U sezoni slava i praznika važno je pripremiti i recepte za ukusne, bogate, praznične torte. Takva je i torta beli Egipat.

Najpre nas je sam naziv privukao, jer deluje moćno, a kada smo videli golemo kremasto parče, oči su nam se nasmejale...

Naravno, Instagram stranica Zrenjaninke Slađane just.sweet.sladjano i njen blog sladinikolacici.blog uvek nas ponesu i povedu na jedno poslastičarsko putovanje, ovaj put čak do Egipta.

Vreme pripreme:

  • oko 65 minuta

Sastojci

Za jednu koru (x 3)

  • 4 belanca
  • 4 kašike šećera
  • 1 kašika brašna
  • 100 g mlevenih oraha


Za prvi fil
  • 12 žumanaca
  • 12 kašika šećera
  • 1 vanil puding
  • 3 kašike gustina
  • 700 ml mleka
  • 250 g margarina
  • 2 vanil šećera
  • 3 kašike prah šećera

Za drugi fil

  • 300 g šećera
  • 250 g oraha u jezgru
  • 350 ml slatke pavlake

 

Priprema

1. Potrebno je da ispecete tri kore. Najpre umutiti belanca, dodajte im šećer i mutite u čvrstu penu. Nastavite spatulom da dodajete orahe, a potom brašno. Sjeditinite sve u finu glatku smesu. Obruč prečnika 27 cm obložite papirom i pecite na 180 stepeni 15 minuta u zavisnosti od rerne. Sve tri kore potrebno je dobro da ohladite i pre nanošenja fila malo poprskate mlekom.

2. Za prvi fil šećer i zumanca izlupajte penasto, puding i gustin sjedinite sa malo mleka, pa dodajte žumancima. Na kraju dodajte vanilin šećer. Ostatak mleka stavite da provri, pa ubacite smesu lagano mešajući na tihoj vatri da se skuva i zgusne, oko 10 do 15 minuta. Prekrite smesu prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.

3. Za to vreme istopite šećer na tihoj vatri, pa njime prelijte jezgra oraha koje ste stavili na papir za pečenje. Čim se ohladi, izlupajte ga čekićem za meso i sameljite na mašini ili u električnom secku kako biste dobili fin izmleven grilijapš koji ćete staviti u umućenu slatku pavlaku. Pazite da pavlaku ne premutite.

4. U ohladjeni vanil krem dodajte margarin umućen s prah šećerom i dobro sjewdinite. Sad imate tri kore i dva fila - pa složite tortu na sledeći način: koda - vanil krem - grilijaš krem i tako do kraja. Tortu ukrasite po želji.

Bon appetit!


Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike