Nije vam se dopala hrana u restoranu? Treba da se žalite, ali i da ostanete pristojni, evo nekoliko saveta

23.09.2022

12:44

1

Autor: D. R.

Kvalitetni ugostiteljski objekti će se uvek truditi da promene ono što ne valja i učiniti sve da zadrže svoje goste

Nije vam se dopala hrana u restoranu? Treba da se žalite, ali i da ostanete pristojni, evo nekoliko saveta
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ako ste među onima koji su skupo platili obrok u prestižnom restoranu i potom ostali duboko razočarani ukusom, kvalitetom i dekoracijom jela na tanjiru, verovatno ste poželeli da se požalite konobaru koji dolazi sa pitanjem "da li je sve bilo u redu". Vaš odgovor bi sigurno bio "Nije", ali to nije razlog da napravite scenu ili da na internetu ostavljate ružne i nepristojne komentare.

Ponekad je već na početku jela dovoljno upozoriti na propust, i osoblje će ga rado ispraviti uz iskreno izvinjenje.

Unsplash
 

Na nekim mestima je vrlo lako vratiti hranu. Restorani moraju da budu spremni na to da imaju posla sa nezadovoljnim gostima, a mnogi imaju sisteme za odgovaranje na pritužbe.

U nastavku vam dajemo predloge kako da iskažete nezadovljstvo, ali bez neprijatnih situacija.

Ne odlažite žalbu

Čim se pojavi problem, upozorite konobara. Nikome neće pomoći ako sedite za stolom čekajući da drugi završi obrok, samo kako biste se požalili na kraju, ili pak ako o propustu razmišljate tri meseca pre nego što o njemu progovorite.

Budite precizni u svojoj žalbi

Vaša žalba može pomoći kompaniji da otkrije šta je "pošlo po zlu". Ako jelo u restoranu nije skuvano kako ste tražili, možete reći konobaru: "Ovo je retko. Naručila sam medium odrezak, a dobila well done".

Za obroke koje naručujete na kućnu dostavu, fotografišite sve sa čime niste zadovoljni. Pošaljite prodavnici brze hrane gde ste naručili obrok.

Budite diskretni kad se žalite

Konobari i drugo osoblje u restoranu sve vreme hodaju oko stolova i prolaze pored vas. Ako ste dobili pogrešno jelo ili vam ukus ne odgovara, pristojno im recite.

Unsplash
 

Ako je vaša porudžbina nešto što je neuobičajeno za određeno jelo, poput hamburgera za koji izričito tražite da stave ćureće meso umesto govedine, zaista nije fer da jelo proglasite manjkavim, jer je zapravo drugačije od onog na koji ste vi navikli. Uvek se možete žaliti da je hrana bila loše skuvana, poluživa, previše zapečena...

Ne zaboravite na razumna očekivanja

Uobičajena je praksa da se loše pripremljeno jelo skine sa računa. Ako se pomfrit ohladio, ne možete očekivati da će vam smanjiti račun. Ako je pet kolačića bilo ukusno od ukupnih šest, dovoljan je povraćaj novca za onaj jedan sa kojim niste bili zadovoljni, ali ne i za sve.

Pružite im još jednu priliku

Neki ljudi jednostavno više nemaju želju da se vrate u restoran gde su prethodno doživeli neprijatno iskustvo. Međutim, ako se to desilo više puta, suludo je da i dalje "bacate novac". Ali, greška se može desiti i samo jednom. Kvalitetni ugostiteljski objekti će raditi na tome da promene ono što ne valja i učiniti sve da zadrže svoje goste.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike