Kraljica je ovu zdravu namirnicu proterala iz Bakingemske palate, a ipak je skoro doživela stotu

15.09.2022

15:42

0

Autor: Z. A.

Mnoga jela se bez nje su nezamisliva, a kod nas je ljudi smatraju lekom

Kraljica je ovu zdravu namirnicu proterala iz Bakingemske palate, a ipak je skoro doživela stotu
Kraljica Elizabeta - Copyright Profimedia

Kraljica Elizabeta Druga sledila je neke navike zbog kojih ostaje upisana u istoriju kao najdugovječniji britanski monarh i najdugovečnija žena na čelu države u istoriji. Presto je preuzela 1952. i vodila Ujedinjeno Kraljevstvo kroz decenije društvenih promena i preokreta. 

Bila je vrlo izdržljiva, a mnogi koji su se tokom godina bavili njenom ishranom dobro znaju šta je doprinelo njenoj dugovečnosti. Zanimljivo je da je kraljica Elizabeta Druga toliko mrzela jednu zdravu namirnicu da je proterana iz Bakingemske palate.

Pre nekoliko godina bivši kraljevski kuvar Daren Makgejdi otkrio je da je kraljica mrzila beli luk, a nije bila ni obožavateljka luka i sirovog pečenog mesa.

- Nikad ne možemo da poslužimo ništa s belim lukom ili previše luka. Takođe, nismo mogli poslužiti slabo pečeno meso jer ona je više volela srednje ili dobro pečeno meso - rekao je tada Makgrejdi.

Džon Higins, još jedan kuvar koji je radio za kraljevsku porodicu, potvrdio je da kraljica prezire beli luk.

Pexels
 

- Kraljica je divna dama, kraljevska porodicaj je divna, ali nedostaje im beli luk jer se u Bakingemskoj palati s njim ne kuva. Pretpostavljam da kraljica nije želela da se oseti miris belog luka zbog učestalih susreta i razgovora koje su u danu morali voditi - izjavio je on za The National Post.

U kakvoj je hrani kraljica uživala? Prema Magrediju, voljela je da jede sezonske namirnice. Na primer, kad bi joj se jagode servirale u januaru, naljutila bi se jer bi znala da su genetski modifikovane.

- Tokom leta joj možete servirati jagode svaki dan i neće vam ništa reći. Ona jede isključivo sezonske namirnice - pojasnio je Makgrejdi.

Kraljica Elizabeta u skeču povodom platinastog jubileja/Profimedia
 

Bila je i ljubiteljka slatkog. Volela je čajne kolačiće, čokoladnu tortu, mus od čokolade, kao i džem od jagoda, a svaki dan od svoje pete godine jela je „penny“ sendvič. Pravio se se od svega tri sastojka - hleba, džema od jagoda i maslaca. I to ne bilo kakvog džema, već domaćeg, koji se kuvao od škotskih jagoda iz vrtova u njenom dvorcu Balmoralu. Ime je dobio zbog toga što je bio veličine starog engleskog penija.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike