Recept dana: Prhka pita s jabukama i pekmezom u čokoladnoj glazuri biće vaš novi adut za vikend i praznike

28.08.2022

05:40

0

Autor: Z. A.

Kako se temperatura spusti, počinje da nam miriše slatko testo

Recept dana: Prhka pita s jabukama i pekmezom u čokoladnoj glazuri biće vaš novi adut za vikend i praznike
viber_image_2022-03-26_16-55-47-051-1 - Copyright Instagram: just.sweet.sladjano

Naravno da postoji hiljadu i jedan recept za pitu s jabukama, a kako nam se primiče jesen, tako se se selimo na divno i zdravo voće, pa mu dodajemo sveže, tek napravljene pekmeze.


Još ukoliko volite prhko testo s jabukama, onda će ova pita biti pravo zadovoljstvo za vas jer pored jabuka sadrži i pekmez od šljiva, koji joj, uz cimet, daje neverovatan ukus.

Čokoladna glazura samo je jo jedan dodatak ukusu i samom izgledu pite.

Ovaj recept pronašli smo na blogu Just.sweet.sladjano, mi smo ga isprobali i toplo vam ga preporučujemo.

Sastojci:

Za testo:

  • 2 jajeta
  • 650 g brašna
  • 250 g putera (može i margarin)
  • 100 g kristal šećera
  • 200 ml kisele pavlake
  • 10 g praška za pecivo

Za fil:

  • 100 g kristal šećera
  • 1 kg jabuka
  • 5 g cimeta
  • 1 kašika pekmeza od šljiva
  • 50 g griza ili keksa
  • 2 vanilin šećera

Za glazuru:

  • 100 g mlečne čokolade
  • 3 kašike ulja

Priprema:

1. Najpre treba izraditi testo. Maslac ili margarin izmiksajte sa šećerom, pa dodajte jaja i kiselu pavlaku, a zatim sve ručno izmešajte. Dodajte postepeno brašno koje ste pomešali s praškom za pecivo i zamesite fino glatko nelepljivo testo. Ostavite ga pola sata u frižideru.

2. Jabuke izrendajte i stavite ih da se kuvaju sa šećerom i vanilin šećerom oko 10 minuta. Skinite s vatre, pa im dodajte pekmez, cimet i griz, pa dobro izmešajte i ostavite da se smesa malo prohladi.

3. Testo podelite na dva jednaka dela i razvijte ga u tepsiju koju ste malo nauljili. Najbolje je da utapkate prstima donji deo kore u tepsiju 24 x 29 cm, a gornju razvijte i pomoću oklagije prebacite na fil. Prvi deo testa izbockajte viljuškom, preko rasporedite fil, zatim stavite drugi deo testa, pa izbockajte.

4. Pecite na 180 stepeni oko 20 minuta. Tek ohlađenu pitu prelite čokoladnom glazurom koju ste na pari dobili od čokolade i ulja.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike