Mleko se brzo kvari, ali vi to možete da sprečite i produžite mu vek jednim neobičnim slanim trikom

12.08.2022

12:00

0

Autor: Z. A.

Mleko obično ima rok trajanja do sedam dana, ali s ovim trikom može potrajati i do tri nedelje

Mleko se brzo kvari, ali vi to možete da sprečite i produžite mu vek jednim neobičnim slanim trikom
pexels-cottonbro-7118308 - Copyright Pexels

Mleko je namirnica koja se vrlo često koristi u domaćinstvima, ali nažalost brzo se pokvari, a naročito kada je jako toplo. Srećom, možete da produžite vek mleku na nekoliko načina, a trik sa solju je za nas veliko otkriće.


Iz Eat By Date objašnjavaju da ako je neotvoreno, punomasno mleko može trajati pet do sedam dana, mleko sa smanjenim udelom masnoće i obrano mleko može trajati više od sedam dana, a mleko bez masnoće i bez laktoze može trajati duže, sedam do deset dana nakon otisnutog datuma ako se drži u frižideru.

Ali, kako piše Express, postoji nekoliko načina koje možete učiniti kako biste produžili rok trajanja mleka.

Kupite mleko s najdužim rokom trajanja pre nego što krenete ka kasi

Prvo što treba da učinite jeste da kupite mleko s najdužim rokom trajanja. Osim toga, stručnjaci predlažu da mleko u svoja kolica dodate poslednje jer ćete mu tako dati najbolje šanse da ostane na konstantnoj temperaturi.

Pexels
 
Stavite mleko odmah u frižider

Takođe, kada mleko donesete kući, odmah ga stavite u frižider. Većina ljudi stavlja mleko u vrata frižidera, ali najbolje ga je držati na polici gdje je hladnije i gde je temperatura stabilnija. Najčešće se mlečni proizvodi stavljaju u zadnji deo frižidera jer svaki put kada su vrata otvorena predmeti s prednje strane frižidera i u vratima izloženi su toplijem vazduhu.

Dodajte u mleko - so

Kada koristite mleko, vratite ga direktno u frižider kada završite s njim jer je najbolje da ne stoji na pultu duže nego što je potrebno. Nakon otvaranja mleko može trajati nedelju ili dve bez zgrušavanja, ali neki predlažu da u kutiju dodate prstohvat soli, vratite poklopac i protresete kako bi se so ravnomerno rasporedila. Minerali soli usporavaju kiseljenje mleka jer izvlače molekule vode, što smanjuje aktivnost proizvoda vode i zauzvrat usporava rast većine bakterija. Kao rezultat toga, mleko će trajati i do nedelju dana duže.

Pixabay
 
Zamrznite mleko

Ako znate da nećete koristiti ili piti mleko, možete ga i zamrznuti, a tako smrznuto može se čuvati do tri meseca. Tekstura i ukus mogu biti malo promenjeni, ali otopljeno mleko biće bezbedno za piće i posebno prikladno za kuvanje ili pečenje. Samo proverite ima li posuda ili karton u kojem ga zamrzavate mesta na vrhu kako bi se omogućilo širenje dok se zamrzava.

Pexels
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike