Bolje da ovo nismo saznali: Odvratne stvari koje restorani rade zbog uštede i zarade

28.07.2022

12:45

0

Autor: Z. A.

Ako se pitate da li moguće, jeste - moguće je

Bolje da ovo nismo saznali: Odvratne stvari koje restorani rade zbog uštede i zarade
pexels-pixabay-262978 - Copyright Pexels

Nije lako izabrati dobar restoran. Najbolje je da vam ga neko preporuči, ali pomažu i recenzije u medijim, ime šefa kuhinje, posećenost, higijena... a ona je ljudima na prvom mestu i nekako se podrazumeva da se o njoj vodi računa zarad zdravlja gostiju. No, međutim... 

Iako zamišljate da je u jednoj restoranskoj kuhinji celoga dana uključena sudomašina, pranje posuđa u mašini je skupo. Iako retko, bilo je situacija kad su inspektori naleteli na restorane u kojima su se tanjiri samo brzinski ispirali i brisali te potom odmah vraćali na stolove...

Naravno da nije tako u svim restoranima, ali dobro je znati.

Dakle, dok razmišljate gde restoran nabavlja namirnice i kako ih bira, koje ulje koriste za prženje i koliko puta prže na istom ulju.... setite se da pogleate stolnjak, čašu, tanjir...

Evo šta su još zabeležili sanitarni inspektori na terenu.

1. Posluživanje hrane kojoj je istekao rok

Bacanje hrane kojoj je prošao rok trajanja je ogromni gubitak za svaki restoran. Ponekad voditelji restorana hranu koja izgleda jestivo posluže normalno kao i ostalu hranu.

Pexels
 
2. Kuhinjsko osoblje ne nosi rukavice

Mnogo radnika restorana izbegava da nosi rukavice tokom pripreme hrane. Istraživanje koje je sproveo Food Safety News pokazalo je da čak 62 odsto osoblja u kuhinjama prilikom rada sa sirovim mesom nema rukavice, te da ne peru ruke nakon rada sa sirovim mesom i pre početka rada s drugim jelima i namirnicama.

Pexels
 
3. Bolesni radnici

Tužna istina je da su i radnici u ugostiteljstvu često potplaćeni, a shodno tome mnogi od njih ne mogu sebi da priušte bolovanje, pogotovo ako nemaju spremnu zamenu. Stoga, jako često se događa da prehlađeni radnici, s gripom ili temperaturom, uredno odrađuju svoje smene i često prenose bakterije i viruse svojim gostima i drugim radnicima.

Pexels
 
4. Čuvanje mesnih proizvoda na pogrešnim temperaturama

Meso, perad, morski plodovi i mlečni proizvodi nisu uvek zamrznuti na pravoj temperaturi. Takođe, nemaju svi restorani agregat u slučaju da ostanu bez struje ili pak proizvodi predugo stoje u zamrzivaču. Uprkos tome, bacanje takve hrane je još jednom veliki finansijski gubitak za restoran, pa će ponekad neki poslužiti takvu hranu i nadati se da nikome neće biti slabo.

Pexels
 
5. Prljavi tanjiri i pribor za jelo

Pranje posuđa u mašini za sudove celog dana je jako skupo. Iako retko, bilo je situacija kad su inspektori naleteli na restorane u kojima su se tanjiri samo brzinski ispirali i brisali, te potom odmah vraćali na stolove.

Pexels
 
6. Prljavi stolnjaci i ubrusi

Ljudi prilikom jela znaju da budu jako neuredni, a pranje stolnjaka i ubrusa za svakog sledećeg gosta nije praktično ni isplativo. U mnogim restoranima manje mrlje će se samo istrljati iz stolnjaka, a mrvice očistiti.

Pexels
 
7. Pretakanje kečapa

Postoji pravilo da se to ne sme raditi, ali se baš i ne sprovodi. Pretakanje kečapa iz više polupraznih boca u jednu stvara opasnost od prenosa bakterija.
Samo se setite koliko ljudi dnevno dira te boce i koliko njih je opralo ruke. Uz to, ponekad prilikom procesa prenosa kečapa nisu svi zdravstveni uslovi zadovoljeni, to jest često se pretakanje ne događa u minimalnim higijenskim uslovima.

Unsplash/Kim Deachul
 
8. Unapred pripremljena hrana

U svetu ugostiteljstva vreme je jako bitna stavka kod uspešnosti nekog restorana. Ako gost dugo čeka naručenu hranu, postoji velika šansa da se nikad neće vratiti.
Za vreme večernje gužve, kuvari, bez obzira na broj gostiju, narudžbe moraju poslati na sto u što kraćem roku. Neki restorani rešavaju ovaj problem da unapred skuvaju hranu, kojom potom zagreavaju u mikrovalnoj pećnici i dodatno “ukrašavaju” kako bi izgledala sveža, piše u još jednom istraživanju.

Pexels
 
9. Grickalice već poslužene drugom gostu

Neki restorani i barovi uz piće gostima poslužuju grickalice u malim činijama. Ono što ljudi ne znaju jeste da se grickalice drže u velikim kontejnerima u kuhinji i da često osoblje nepojedene grickalice uveče vrati u kontejner te ih sledeći dan opet poslužuje. Opasnost je činjenica da su grickalice dirali ljudi koji možda nemaju najčistije ruke.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike