Zašto su svi odjednom počeli da sole lubenicu? Najbolje da sami probate, pa nas posle hvalite

07.07.2022

12:38

0

Autor: Z. A.

Kupili ste lubenicu i ona baš nema sladak ukus? Postoji rešenje

Zašto su svi odjednom počeli da sole lubenicu? Najbolje da sami probate, pa nas posle hvalite
pexels-karolina-grabowska-4965566 - Copyright Pexels

So je začin bez kojeg gotovo ne možemo zamisliti pripremu jela, ali i nekih napitaka. Ukoliko želite da poboljšate ukus kafe, dodajte so. Jednostavan trik koji će poboljšati jaje na oko? So. Ali imamo jedno zanimljivu tajnu metodu za vas. So može poboljšati ukus lubenice.


Ako ste ikada poželeli da pojedete komad sočne lubenice, a zagrizli se gorku, imamo rešenje za vas. Dodajte prstohvat soli. Kako so može poboljšati ukus lubenice?

Iako već ima dovoljno čudnih kombinacija hrane, so i lubenicu treba dodati na taj popis. Naime, ako želite slađi ukus lubenice, nemojte dodati šećer nego dodajte so.
Zašto? Opšte je poznato da so umanjuje gorčinu.

Pexels
 


Programerka za hranu Barb Stacki ima prilično dobru teoriju o tome zašto ovo funkcioniše.
- Lubenica ima tri vrste ukusa. Slatko, kiselo i gorko, a svi se nalaze u njenom mesu - rekla je Barb za HuffPost.

Ona dodaje kako gorčina može potisnuti slatki ukus lubenice, zbog čega kada jednom pospete so na lubenicu, ona deluje tako da potiskuje gorčinu.
Iako bi so trebalo da učini lubenicu ukusnijom, možda se neće svideti svima. Naravno, i korisnici Reddita su dali svoj komentar na tu temu. Neki se slažu da poboljšava Ukus, a neki smatraju da je to uništavanje lubenice.

Ako još niste probali, zgrabite svoju omiljenu so, bilo da je kuhinjska ili himalajska, probajte i vidite.

Unsplash
 

Uravnoteženje gorčine nije jedini način na koji so poboljšava ukus lubenice. Poznato je da so stimulše pljuvačne žlezde, zbog čega sve što dotaknete jezikom ima sočniji okus, posebno tokom letnjih vrućina. Kako nas vlaga pogađa, naša se tela znoje i opada nivo natrijuma. Jeste li ikada primetili da što se više znojite, vaše telo više žudi za soli? Tako vam telo poručuje da proverite nivo elektrolita. Zalogaj blago posoljene, sočne lubenice pomaže vašem telu da unesete hranjive materije, uživate u ukusu i budete hidrirani.

Pixabay
 
Može li so poboljšati ukus i drugog voća?

Nije lubenica jedino voće koje možete posoliti za bolji ukus. Isto možete učiniti i s jabukama. So ne samo da će im poboljšati ukus, već će sprečiti truljenje. Grejp je još jedno voće na kojem možete isprobati ovaj trik. Svima nam je poznat gorak ukus grejpa, ali i u njemu se krije sladak ukus, a sol vam može pomoći da ga otkrijete.
Isto tako, nemojte posoliti bobičasto voće ili banane jer ćete im samo pogoršati ukus. Ovaj trik jednostavno ne funkcioniše na njima.

Pexels
 

Bonus video:

 


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike