Kako da omekšate tvrdo i žilavo meso? Ovih nekoliko trikova koriste najveći profesionalci

04.07.2022

12:56

0

Autor: Z.A.S.

Najbolje bi bilo da meso ostavite tokom cele noći u marinadi

Kako da omekšate tvrdo i žilavo meso? Ovih nekoliko trikova koriste najveći profesionalci
Gulaš - Copyright Pixabay

Sigurno vam se nekada dogodilo da ste kupili komad mesa koji je prilično žilav. I možda ste pomislili da takvo meso ničemu nesluži, pa ste ga ili bacili ili ga iskoristili da nahranite ljubimce.

Za tim, međutim, nema potrebe, jer je uz nekoliko trikova moguće pripremiti ga tako da se dobije mekan i sočan specijalitet. Profesionalni kuvari su otkrili i šta je potrebno da uradite.

1. Marinada
Meso ostavite na nekoliko sati, a najbolje bi bilo preko cele noći u marinadi. Ovo je važan preduslov za mekano i sočno meso, jer ne samo da će dobiti svu punoću ukusa, već će marinada i poboljšati ukus mesa i smekšaće ga. Takođe, važno je da marinada sadrži izvor kiseline kao što su sok od limuna, jogurt ili sirće, kao i dosta soli.

Pixabay
 

2. Čekić

Čekić za meso bi trebalo da se nađe u svakoj kuhinji, jer kada meso istučete njime, istanjićete komad mesa, pa će ono zbog toga biti termički ravnomerno obrađeno, ali ćete i omekšati žile u postupku udaranja.

3. Sečenje
Izgled i ukus pečenog mesa zavise i od načina na koji meso, pre nego počnemo sa termičkom obradom, sečemo. Ovo dobro znaju mesari. Šta je potrebno da uradite? Pre svega, dobro pregledajte sirov komad mesa i nađite smer u kojem se mišićna vlakna u njemu kreću. Zasecite nožem u smeru u kom idu vlakna. Tako ćete ih skratiti i meso će postati lakše za žvakanje.

Unsplash
 

4. Kuvajnje

Da biste napravili gulaš od tvrdih komada juneće lopatice ili buta, važno je da obradite meso termički na laganoj temperaturi. Termička obrada bi trebalo da traje satima. Gulaš se svakako tradicionalno kuva dva-tri sata, a kolagen u mišićnom tkivu mesa se u tom procesu razgrađuje i na taj način komadi postanu mekani.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike