Kako da znate da li kupujete baš domaći i zreo paradajz? Ako miriše ovako, ne žalite novac

31.05.2022

12:33

0

Autor: Z.A.S.

U slučaju da izgleda kao sa fotografije, izbegavajte ga u širokom luku

Kako da znate da li kupujete baš domaći i zreo paradajz? Ako miriše ovako, ne žalite novac
Paradajz 3 - Copyright Pixabay

Konačno smo dočekali sezonu paradajza, krastavca i letnjeg povrća. Bilo da volite da ih jedete sveže ili u salati, verujemo da najviše volite kada na pijaci ili u nekom od marketa kupite pravi sočan paradajz.

U marketima izbor često nije veliki. Međutim, na pijaci je situacija potpuno drugačija i zato je važno da znate kako da izaberete dobar paradajz.

Pixabay
 

One malo iskusnije domaćice znaju kako se to radi, a znanje prenose i na nas, pa tako neće biti greške pri biranju ovog preukusnog i osvežavajućeg povrća.

Pre svega, obavezno uvek birajte onaj paradajz koji je na dnu uvučen ili ravan. Nikako onaj koji je šiljat i koji ima "čašicu". Ovo ne važi za posebne sorte kao što je "volujsko srce". U takvim slučajevima je to sasvim u redu.

Takođe, birajte plodove koji nisu isti. Štaviše, poželjno je da imaju neki feler, brazdu ili nešto tog tipa, jer to znači da je paradajz prirodan i da ne dolazi iz nekog plastenika.

Kada je reč o paradajzu uvek birajte one koji su na dnu uvučeni ili ravni, nikako šiljati i sa obrazovanom čašicom, osim ukoliko nije reč o posebnoj sorti kao što je „volujsko srce“.

Pixabay
 

Gledajte plodove koji nisu isti, poželjno je i da imaju nekakav feler, brazdu i slično, to je znak da je paradajz prirodan. Dobar paradajz možete prepoznati i po mirisu, vrlo često ima jak miris zemlje. Koliko je zreo, znaćete kada ga dodirnete, previše tvrda opna ukazuje na to da nije zreo.

Paradajz koji je dobar za jelo ima nabore, malo je kvrgav, asimetričan i različitih dimenzija. Plodovi nikako ne mogu biti isti i izgledati kao da su sišli sa fabričke trake. Znak da je sveže ubran paradajz su listovi koji stoje uz peteljku žućkasto – braonkaste boje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike