Recept dana: Pustite miris Grčke u svoj dom spremajući eliopsomo - čuveni hleb sa maslinama

28.05.2022

08:12

0

Priprema hleba sa maslinama je izuzetno jednostavna, a dobićete savršeno mediteransko jelo

Recept dana: Pustite miris Grčke u svoj dom spremajući eliopsomo - čuveni hleb sa maslinama
Printscreen/Instagram, razigrana_kecelja

Recept je iz knjige "Svetogorski kuvar" čiji je autor jeromonarh Onurfije Vranić Hilandarac, u kojoj se zapravo mogu naći kulinarske priče o svetogorskom životu.

Na Svetoj Gori, u Hilandaru, monasi spremaju više vrsta hleba, među kojima je i hleb sa maslinama - eliopsomo.

Ljudi pripremaju hleb više od 12.000 godina, a vi ako ste se zasitili običnog, belog hleba, onda probajte malo da eksperimentišete - posebno ukoliko volite mediteranske ukuse ili želite bar mirisima da otputujete do mora.

Upravo zbog mirisa koji će se širiti celom kućom, svi će biti nestrpljivi da ga probaju, a hleb će biti baš kako treba, hrskav spolja, mek iznutra, a ukus fantastičan.

Sastojci:

  • 250 g mekog brašna
  • 250 g oštrog brašna
  • 125 ml soka od pomorandže
  • 125 ml vode
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 20-ak maslina bez koštice
Unsplash
 
  • so, origano

Priprema: 

Pomešati sve sastojke, pa dobro umesiti. Masline možete iseckati ili ostaviti cele.

Smesu izručiti u okrugao pleh sa pek papirom, poravnati varjačom i možete još par maslina utisnuti odozgo.

Pecite 40 minuta na 200°C.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi