Recept dana: Pustite miris Grčke u svoj dom spremajući eliopsomo - čuveni hleb sa maslinama
Priprema hleba sa maslinama je izuzetno jednostavna, a dobićete savršeno mediteransko jelo
Recept je iz knjige "Svetogorski kuvar" čiji je autor jeromonarh Onurfije Vranić Hilandarac, u kojoj se zapravo mogu naći kulinarske priče o svetogorskom životu.
Na Svetoj Gori, u Hilandaru, monasi spremaju više vrsta hleba, među kojima je i hleb sa maslinama - eliopsomo.
Ljudi pripremaju hleb više od 12.000 godina, a vi ako ste se zasitili običnog, belog hleba, onda probajte malo da eksperimentišete - posebno ukoliko volite mediteranske ukuse ili želite bar mirisima da otputujete do mora.
Upravo zbog mirisa koji će se širiti celom kućom, svi će biti nestrpljivi da ga probaju, a hleb će biti baš kako treba, hrskav spolja, mek iznutra, a ukus fantastičan.
Sastojci:
- 250 g mekog brašna
- 250 g oštrog brašna
- 125 ml soka od pomorandže
- 125 ml vode
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 20-ak maslina bez koštice
- so, origano
Priprema:
Pomešati sve sastojke, pa dobro umesiti. Masline možete iseckati ili ostaviti cele.
Smesu izručiti u okrugao pleh sa pek papirom, poravnati varjačom i možete još par maslina utisnuti odozgo.
Pecite 40 minuta na 200°C.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari