Kako da pravilno zamrznete jagode: Da bi zadržale ukus i kvalitet, na ovo posebno obratite pažnju

22.05.2022

14:00

0

Možete ih zamrznuti cele ili iseckane, a najbolje bi bilo da to uradite u plastičnoj kutiji sa poklopcem

Kako da pravilno zamrznete jagode: Da bi zadržale ukus i kvalitet, na ovo posebno obratite pažnju
Pixabay

Proleće, između ostalog, obožavamo jer nam donosi i jagode. Njihova sezona je uveliko počela, ali ono što je "mana" ovom voću jeste to što im sezona brzo i prođe.

Džem i slatko od jagoda su fantastični, nisu ni komplikovani za pripremu, ali, priznaćete, ne bi bilo loše da možemo da ih koristimo i van sezone. Zato je najbolje zamrznuti ih.

Pixabay
 

Obavezno vodite računa da to uradite pravilno kako bi jagode sačuvale sve hranljive sastojke, ukus, miris i kvalitet. Ono što treba da znate jeste da će zamrznute jagode, nakon odmrzavanja, promeniti boju i postati tamnije. Dakle, neće imati isti izgled kao pre zamrzavanja.

Evo šta je potrebno da uradite.

Prvo izaberite tamnocrvene, čvrste i potpuno zrele jagode, a zatim ih pažljivo očistite, operite i osušite. Nikako ih nemojte dugo držati u vodi, jer tako gube na hranljivosti i ukusu.

Kada ih budete osušili, stavite ih na poseban papir da još malo odstoje. Možete ih zamrznuti cele ili iseckane.

Pixabay
 

Pažljivo ih ubacite u kese za zamrzivač i pokušajte da u njima ostavite što više vazduha da se ne bi slepile jedna za drugu. Stavite ih u zamrzivač jednu pored druge, a preko njih nemojte ništa stavljati, kako bi zadržale oblik i da ih ne biste zgnječili.

Plastične činije sa poklopcem su najbolji izbor za zamrzavanje jagoda.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam