Recept dana: Dunavski talasi su starinski kolač koji vas nosi u sočnu avanturu zalivenu tamnom čokoladom

21.05.2022

06:14

0

Mnogi su bili te sreće da uz ovaj kolač odrastu, nažalost ima i onih koji za njega nisu čuli

Recept dana: Dunavski talasi su starinski kolač koji vas nosi u sočnu avanturu zalivenu tamnom čokoladom
profimedia-0078271474 - Copyright Profimedia

Mala je verovatnoća da nikad u životu niste čuli za kolač pod nazivom „dunavski talasi“.

Reč je o nemačkom desertu koji je naziv dobio zbog slojeva koji vizualno predstavljaju - talase Dunava.

Baza ovog kolača je mekani mramorni biskvit obogaćen višnjama na koji se potom stavlja krema s ukusom vanile i čokoladna glazura.

Toliko je ukusan, da će vaši ukućani poželeti reprizu narednog vikenda.

Sastojci:

Za biskvit

  • 4 jajeta
  • 150 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 300 g oštrog brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 100 ml mleka
  • 4 kašike kakaoa
  • 2 kaššike ruma

Za krem

  • 500 ml mleka
  • 4 žumanceta
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 50 g skrobnog brašna

Za glazuru

  • 200 g tamne čokolade
  • 180 ml slatke pavlake

I još

  • 400 g oceđenih višanja iz kompota
  • prezle za kalup
  • malo maslaca za kalup
RINA
 

Priprema:

1. U brašno ubacite prašak za pecivo, dobro promešajte i stavite na stranu. Rastopite maslac na laganoj vatri i pustite da se malo ohladi. Odvojite žumanca od belanaca. Žumanca i šećer mutite mikserom dva-tri minuta. Zatim u smesu polako dodajte rashlađeni tečni maslac i mešajte mikserom dok se sve ne sjedini.

2. Postupno dodajte mleko u smesu, ali sada je polako mešajte običnom drvenom varjačom ili spatulom. U posebnoj činiji umutite čvrst sneg od belanaca. Metlice za mikser moraju biti čiste i nikako nemojte koristiti neoprane metlice kojima ste mutili žumaca jer se belanca onda neće pretvoriti u sneg.

3. Pomalo i naizmenično u pripremljenu smesu od žumanaca, šećera, maslaca i mleka dodajte brašno i sneg od belanaca. Mešajte lagano dok ne potrošite brašno i sneg. Odvojite trećinu smese u drugu činiju, pa u tu trećinu dodajte kakao, rum i promešajte. Kalup za pečenje premažite maslacom i posipajte prezlama, pa u njega prvo ulijte svetlu smesu. Zatim na nju izlijte tamnu smesu s kakaom i malo je poravnajte špatulom. Sada po celoj smesi rasporedite višnje i malo ih utisnite u smesu.

4. Stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite otprilike 35-40 minuta, zavisno od jačine rerne. Kolač je gotov kada se ivice odvoje od kalupa i poprime ljepu zlatnožutu boju. Izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi.

5. Sada pripremite krem. U posudu stavite šećer i žumanca, pa dobro promešajte. Zatim dodajte skrobno brašno i mešajte sve dok ga ne povežete sa smesom, pa onda u nju ulijte deo pripremljenog mleka za krem. Dovoljno je samo da razredite smesu, a ostatak mleka stavite na srednje jaku vatru i zakuvajte. Kada mleko uzavri polako ga ulevajte u smesu konstantno mešajući žičanom mućkalicom. Sada sve vratite u činiju u kojoj ste zakuvali mleko i vratite na vatru. Kuvajte krem oko 10 minuta uz stalno mešanje mućkalicom. Sklonite je s vatre, izlijte na ohlađen kolač, rasporedite i zagladite špatulom, pa ostavite da se prvo ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon toga stavite kolač na u hladnjak na okok 30 minuta da se malo stegne.

6. Na kraju pripremite glazuru. Čokoladu izlomite na kockice i preko nje prelijte vrelu slatku pavlaku. Pustite da se čokolada prvo malo otopi u vreloj pavlaci, a zatim dobro promešajte dok ne dobijete glatku i sjajnu glazuru. Kad se glazura ohladi, prelijte je preko kolača i zatim ga preko noći ostavite u frižideru.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike