Ove greške svi pravimo kada kuvamo pirinač: Evo kako da ne bude lepljiv i nedovoljno kuvan

19.05.2022

12:46

0

Nekoliko korisnih saveta zahvaljujući kojima će uvek biti savršeno pripremljen

Ove greške svi pravimo kada kuvamo pirinač: Evo kako da ne bude lepljiv i nedovoljno kuvan
Pirinač 3 - Copyright Pixabay

Pirinač je skrobna namirnica koja odlično ide uz mnoga jela. Uglavnom se koristi kao prilog, međutim, iako nije komplikovan za kuvanje, često ispada da ipak nije tako, jer mnogima ne bude onakav kakav bi trebalo da bude.

Ukoliko bude lepljiv, suv ili nedovoljno kuvan, ili prekuvan, onda ste na pravom mestu da saznate kako to da promenite. Dobra stvar je u tome što kada jednom budete shvatili šta i kako treba da radite, više nikada nećete imati problem u pripremi.

Pixabay
 

Kuvanje
Isperite pirinač, sipajte ga u veliku šerpu, sipajte vodu (za svaku dodatnu šolju pirinča dodajte još pola šolje vode), stavite poklopac i pustite da provri, a zatim ga posolite.

Sipajte pirinač

U ključalu vodu polako dodajte pirinač. Promešajte jednom odnosno onolikolo koliko je potrebno da se zrna odvoje. Koristite drvenu kašiku da odvojite sve grudve, ali se trudite da ne mešate previše, jer je to ono što dovodi do toga da pirinač postane lepljiv.

Poklopac
Poklopac treba dobro da stoji na šerpi, uključite srednju temperaturu i pustite da se pirinač kuva nešto manje od 20-ak minuta, a nakon toga ga sklonite sa ringle i ostavite još pet minuta u šerpi.

Pixabay
 

Serviranje

Pre nego ga servirate, promešajte pirinač viljuškom da biste odvojili zrna. Ukoliko je gotovo pre nego što ste spremni da ga poslužite, preko šerpe stavite krpu, vratite poklopac i ostavite ga na stranu. Krpa će apsorbovati višak vlage i kondenzaciju i na taj način će pomoći da pirinač ne postane prekuvan i kašast.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike