Recept dana: Piletina Marengo

30.10.2020

07:08 >> 19:31

0

Autor: Z. A.

Jelo dostojno cara

Recept dana: Piletina Marengo
Copyright Profimedia

Mali je broj jela za koja se tačno zna kada i gde su nastala. Jedno od takvih jela je piletina Marengo. Napravljena je na bojnom polju od namirnica koje su se zadesile kod kuvara, a ušlo je u legendu kao Napoleonovo omiljeno jelo.

Piletina Marengo rođena je u 14 časova 14. juna 1800. godine na severu Italije. Smislio ju je švajcarski kuvar u vreme bitke između francuske i italijanske vojske, što daje novo značenje izrazu internacionalna kuhinja.
Napoleon je navodno u boj uvek išao gladan. Kada se bitka završila, caru su krčala creva. Kuvar je bio u blizini, ali ne i kuhinja. Zato je morao da se snađe i da napravi jelo od onoga što je imao pri ruci. A imao je jedno pile, malo povrća, bocu vina i nekoliko rečnih rakova. Konjak je navodno dobio iz pljoske od samog Napoleona.
I nastalo je jelo koje je pobedilo vreme. Njega danas spremate.

MOŽETE DA SPREMITE I: Recept dana: Coq au vin

Sastojci:

  • 1,5 kg pileta sečenog na komade
  • 30 g maslaca
  • 1 kašika ulja
  • 3 glavice crnog luka sečenog na četvrtine
  • 30 g brašna
  • 1,5 dl suvog belog vina
  • 1,5 dl pileće supe
  • 400 g paradajz pelata usitnjenog
  • 200 g šampinjona isečenih na četvrtine
  • 1 veza svežeg peršuna iseckanog
  • 1/2 kašičice majčine dušice
  • 1 lovorov list
  • 1 kašičica soli
  • mleveni biber
  • 250 g škampa blaširanih
  • 0,5 dl konjaka

1. Na maslacu i ulju, na srednje jakoj vatri, pržite piletinu oko 10 minuta, povremeno je okrećite da meso dobije zlatnosmeđu boju sa svih strana. Izvadite meso iz šerpe i ostavite ga da se ocedi.

2. Na istoj masnoći propržite i crni luk, pa i njega izvadite da se ocedi. Od preostale masnoće u šerpi ostavite tri-četiri kašike i na njoj propržite brašno samo 30 sekundi i nalijte supom i vinom, sve verme mešajući da se ne stvaraju grudvice.

3. Dodajte paradajz pelat, šampinjone i začine. Kuvajte sve do ključanja, pa vratite u šerpu piletinu i crni luk, te kuvajte još pet minuta.

4. Preručite sve u vatrostalnu posudu i peći 60 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni. Deset minuta pred kraj pečenja u jelo umešajte škampe.

5. Gotovo jelo po želji flambirajte konjakom (prelijte ga i zapalite otvorenim plamenom). Posuti ga peršunom.

6. Servirajte uz krompir pire.

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike