Recept dana: Pravi domaći hleb - topao, hrskav i preukusan, a čak ne morate ni da ga mesite

12.05.2022

05:42

1

Recept koji ćete stalno primenjivati, čim ga jednom budete isprobali

Recept dana: Pravi domaći hleb - topao, hrskav i preukusan, a čak ne morate ni da ga mesite
Domaći hleb - Copyright Profimedia

Većina bez hleba ne bi mogla da zamisli obrok. O tome da li je najzdravija namirnica, ovoga puta nećemo, ali hoćemo o tome da ume da bude neizmerno ukusan.

Kupovni hlebovi nisu loši, ali ako bi trebalo da biramo, oni domaći bi, verujemo bili izbor većine. Međutim, mnogi smatraju da je domaći hleb teško napraviti i da je za njega potreban neki specijalan recept.

Istina je da ih ima raznih, ali neki od njih su i prilično jednostavni i svako, bez obzira na iskustvo u kuhinji, može da se snađe sa njima. Štaviše, prilično smo sigurni da ćete ovaj recept stalno primenjivati jednom kada ga budete isprobali.

Ono što će vam se, verujemo, posebno dopasti jeste to što ne morate da ga mesite, već je dovoljno da "smućkate" sastojke. Dakle, priprema je i laka i brza.

Sastojci:

- 700 g brašna

- 500 ml mlake vode
- 1 kesica suvog kvasca
- 2 kašičice soli
- 2 kašike ulja
- 2 kašike brašna za posipanje
Profimedia
 

Priprema:

U dublji sud stavite brašno, šećer, so i suvi kvasac i sve dobro izmešajte, a zatim dodajte vodu i ulje i sjedinite sve dobro varjačom. Testo će biti retko i lepljivo i nemojte da vas to buni. Nekoliko minuta mešate smesu varjačom, sve dok ne postane ujednačena i bez grudvica, a zatim ga prekrijte suvom krpom i ostavite na toplom mestu da narasta oko 45 minuta. Nakon toga ga ponovo izmešajte varjačom i ostavite da naraste još oko 20 minuta, a možete i duže.
Za pečenje uzmite sud sa poklopcem, po mogućstvu pekač ili vatrostalnu činiju ili šerpu koja može da stane u rernu. Zagrejte rernu na 250 stepeni, a sud u kome ćete peći hleb podmažite uljem i pospite ga bračnom. Nakon što se rerna bude zagrejala, ubacite u nju sud u kome ćete peći hleb, da se zagreje, a nakon desetak minuta, u njega izručite testo. Da bi hleb bolje izgledao pospite preko njega brašno, stavite poklopac i pecite oko 45 minuta na 250 stepeni. Nakon toga, poklopac skinite i na istoj temperaturi ga pecite još nekih desetak minuta, sve dok ne porumeni.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike