Recept dana: Krem brule
Uverite se zašto ova poslastica nosi epitet kraljevska
Krem brule (Crème brulée) jedna je od najpoznatijih i najpopularnijih francuskih poslastica širom sveta. Pravi se od žutog kremastog fila i hrskave karamel korice, koja je i najinteresantniji detalj ove poslastice, po kojem je i dobila naziv – „brulée“ znači izgoreo. Ona se postiže uz pomoć kuhinjske let-lampice, ali za isti efekat dobra je i rerna.
Napravite ovaj jednostavni slatkiš i shvatićete zašto ga voli planeta.
MOŽETE DA SPREMITE I:
Sastojci (za 4 osobe):
- 450 ml slatke pavlake
- 3 žumanceta
- 30 g vanilin šećera
- 4 kašike smeđeg šećera
- 4 kalupa za pečenje krema ili suflea podmazana maslacem
Priprema
1. U dubokoj činiji umutite žumanca i vanilin šećer.
2. U manjoj šerpici zagrejte slatku pavlaku, pa u konstantnom mlazu sipajte pavlaku u žumanca, energično muteći žicom, pa dobijenu smesu rasporedite u kalupe.
3. Zagrejte rernu na 160 stepeni, pa pecite 35–40 minuta. Izvadite krem iz rerne i svaki ravnomerno pospite smeđim šećerom.
4. Uključite gornji grejač rerne, te na svega 10–15 cm od njega stavite kalupe i pecite dok se šećer ne rastopi i ne dobije smeđe korice.
5. Krem brule hladite dva sata u frižideru pre serviranja.
6. Kašičicom razbijte koricu od šećera kako biste došli do penastog krema od žumanaca.
Bon appetit!
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari