Recept dana: Krem brule

31.10.2020

07:08 >> 19:15

0

Autor: Z. A.

Uverite se zašto ova poslastica nosi epitet kraljevska

Recept dana: Krem brule
Copyright Profimedia

Krem brule (Crème brulée) jedna je od najpoznatijih i najpopularnijih francuskih poslastica širom sveta. Pravi se od žutog kremastog fila i hrskave karamel korice, koja je i najinteresantniji detalj ove poslastice, po kojem je i dobila naziv – „brulée“ znači izgoreo. Ona se postiže uz pomoć kuhinjske let-lampice, ali za isti efekat dobra je i rerna.

Iako ovaj krem nije ekskluzivna poslastica, osamdesetih je doživeo veliku popularnost u Americi i danas je na meniju najboljih restorana širom sveta.
Napravite ovaj jednostavni slatkiš i shvatićete zašto ga voli planeta.

MOŽETE DA SPREMITE I:

Sastojci (za 4 osobe):

  • 450 ml slatke pavlake
  • 3 žumanceta
  • 30 g vanilin šećera
  • 4 kašike smeđeg šećera
  • 4 kalupa za pečenje krema ili suflea podmazana maslacem

Priprema

1. U dubokoj činiji umutite žumanca i vanilin šećer.

2. U manjoj šerpici zagrejte slatku pavlaku, pa u konstantnom mlazu sipajte pavlaku u žumanca, energično muteći žicom, pa dobijenu smesu rasporedite u kalupe.

3. Zagrejte rernu na 160 stepeni, pa pecite 35–40 minuta. Izvadite krem iz rerne i svaki ravnomerno pospite smeđim šećerom.

4. Uključite gornji grejač rerne, te na svega 10–15 cm od njega stavite kalupe i pecite dok se šećer ne rastopi i ne dobije smeđe korice.

5. Krem brule hladite dva sata u frižideru pre serviranja.

6. Kašičicom razbijte koricu od šećera kako biste došli do penastog krema od žumanaca.

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike