Znate li zašto su neka jaja smeđa, a druga bela? I koja su ukusnija i zdravija?

13.04.2022

12:59

0

Autor: Z. A.

Razrešavamo nedoumice pre nego što krenete po jaja

Znate li zašto su neka jaja smeđa, a druga bela? I koja su ukusnija i zdravija?
pexels-yan-krukov-7019342 - Copyright Pexels

Malo više od dve nedelje ostalo je do najvećeg hrišćanskog praznika Uskrsa, a ukoliko uskoro planirate u kupovinu jaja za farbanje, onda ste verovatno u nedoumici kakva jaja odabrati

Najčešće u našim trgovinama viđamo jaja sa smeđom ljuskom u svim tonovima, iako možemo pronaći i one čija je ljuska gotovo bela.

Zasigurno ste se i vi zapitali zbog čega neka jaja imaju smeđu, a neka s belu ljusku?
Koja su zdravija, a koja su ukusnija?

Iako se čini da su bela jaja posebnija od smeđih ili da imaju drugačije nutritivne vrednosti, zapravo je sve isto osim boje ljuske.

Bela možda izgledaju atraktivnije i ona će bolje primiti boje kada ih dekorišete, ali stručnjaci kažu da je ljuska bela samo zbog jednog razloga – snosi ih određena pasmina kokoši.

Nedavno smo pisali o tome kako možete da izbelite smeđa jaja.

Pexels
 

Naime, možda niste znali, ali bela jaja snosu rase kokošaka koje imaju belo perje. Koke koje imaju tamnije perje nose smeđa jaja, ali postoje i rase koje npr. nose jaja s plavom ili zelenom ljuskom.

Nutricionisti pak ističu kako su smeđa i bela jaja jednaka u pogledu hranjivosti: imaju oko 70 kalorija, šest grama proteina i poveću količinu vitamina B.

Kod daljih poređenja nema razlike ni u tvrdoći ljuske. Ako ste ponekad primetili tvrđu ljusku kod smeđih jaja, razlog za to je isti kao i kada je ljuska čvršća kod belih. Mlade koke nose jaja sa tvrđim ljuskama, a one starije s nešto mekšim.

Pexels
 

Stručnjaci se slažu da je jedina razlika što su nosilje u prirodnom uzgoju najčešće s tamnim perjem, a to utiče na kvalitet jaja pa bi se moglo zaključiti da ćete pre naći bolja jaja s tamnom ljuskom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike