Recept dana: Starinska panj torta – rolovana kora punjena najfinijom čokoladom – svi će tražiti još „jedan god“

06.04.2022

05:32

1

Jedna je od omiljenih poslastica na našim prostorima

Recept dana: Starinska panj torta – rolovana kora punjena najfinijom čokoladom – svi će tražiti još „jedan god“
profimedia-0528599764 - Copyright Profimedia

Iako svi misle da panj torta potiče iz naše kuhinje, budući da je na ovim prostorima jako popularna, ona je kod nas stigla iz Francuske, gde se tradicionalno priprema za velike praznike.

Poznati kao pravi umetnici kada je reč o kuvanju, a posebno o pripremi deserata, Francuzi su se i ovom tortom nametnuli svima, pa i nama.

Prepuna svilenkastog fila, oduševiće sve istinske ljubitelje jakih, kremastih i čokoladnih poslastica.

A izgledu panja oduvek su se radovala deca.

Sastojci:

Za koru:

  • 6 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 100 g mlevenih oraha
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike kakao praha

Za fil:

  • 6 žumanaca
  • 250 g putera
  • 5 kašika šećera
  • 20 g šećera u prahu
  • 150 g cne čokolade

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 2 kašike ulja

Priprema

1. Rernu uključite na 200 stepeni da se greje.

2. Belanca sa šećerom umutite u čvrst sneg. Dodajte mlevene orahe, brašno, kakao i sve sjedinite žicom za mućenje, lagano kako belanca ne bi spala. U veliki pleh, najbolje u onaj od rerne, stavite papir za pečenje, rasporedite smesu za koru i pecite oko 15 minuta. Ispečenu koru izvrnite na vlažnu krpu i odmah uvijte u rolat, pa ostavite da se hladi.


3. Žumanca umutite sa šećerom i kuvajte ih na pari oko 15 minuta, fil je gotov kada varjačom povučete po sredini posude i ona ostane trag. U vruća žumanca dodajte čokoladu, sve sjedinite i ostavite da se dobro ohladi. Puter ulupajte sa šećerom u prahu, pa dodajte ohlađenom filu i sve ponovo dobro umutite.

4. Na koru nanesite fil, pa savijte u rolat ponovo. Čokoladu i ulje za glazuru otopite na tihoj vatri, pa prelijte rolat, sačekajte da se malo stegne, pa ga presecite na tri dela. Kraće delove prislonite u dnu i na vrhu dužeg dela, ravno sečenom stranom, kako bi torta podsećala na panj, pa viljuškom napravite šare celom dužinom po glazuri.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike