Recept dana: Poparenica sa sirom - pita koja se peče u slojevima, a recept sa juga Srbije star je više od jednog veka

30.03.2022

05:45

0

Recept za poparenicu na jugu Srbije se prenosi s kolena na koleno

Recept dana: Poparenica sa sirom - pita koja se peče u slojevima, a recept sa juga Srbije star je više od jednog veka
profimedia-0491507837 - Copyright Profimedia

U većini krajeva Srbije gotovo je nemoguće zamisliti doručak bez pite ili testa.

U južnom delu naše zemlje obavezno je da se na trpezi nađe poparenica, starinsko jelo koje podseća na zapečene palačinke sa sirom, ali je mnogo ukusnije. 

Naše bake su je pripremale ispod sača, ali će ukus biti sasvim zadovoljavajuć i ako je pečete u rerni.

Ostaje vam dovoljno vremena da pripremite i božanstvene vanila rolnice i komletirate ugođaj.

Sastojci:

  • 2 jajeta
  • 300 ml mleka
  • 350 g brašna
  • 50 g svinjske masti
  • 200 ml obične vode
  • 300 g sira
  • 1 kašičisa sode bikarbone
  • so

Priprema:

Umutite jaja, dodajte mleko, brašno, vodu, sodu bikarbonu i malo soli. Testo bi trebalo da bude duplo gušće nego za palačinke.

Vatrostalnu posudu ili tepsiju premažite mašću, pa je stavite u rernu zagrejanu na 250 stepeni. Kad se masnoća u posudi zagreje, izvadite je, sipajte kutlaču testa da prekrije dno, pa vratite u rernu i pecite dok se ne uhvati korica. Izvadite opet tepsiju iz rerne, preko prvog sloja poparenice stavite malo izmrvljenog sira, još jedan sloj rastopljene masti, pa prelijte testom iz kutlače i vratite u rernu da se zapeče.

Na ovaj način utrošite svu količinu testa, masti i sira.

Poslednji sloj trebalo bi da bude od testa. Kada je pečena po želji možete da je malo pospete tucanom paprikom.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike