Recept dana: Mladenčići su okrugle pogačice premazane medom - evo zašto ih valja spremiti danas i to baš onakve kakve su pravile naše bake

22.03.2022

06:31

0

Uvek su posni, a vezuju se za veliki pravoslavni običaj

Recept dana: Mladenčići su okrugle pogačice premazane medom - evo zašto ih valja spremiti danas i to baš onakve kakve su pravile naše bake
Copyright Printscreen/Youtube

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 22. marta obeležavaju praznik Svetih 40 mučenika Sevastijskih – u narodu poznat kao Mladenci.

Za taj praznik tradicionalno se pripremaju mladenčići – pogačice sa medom koje se služe gostima.

Mlade domaćice danas mese 40 okruglih kolačića, peku ih i premazuju medom, i tako se izražava želja da brakovi sklopljeni određene godine budu slatki.

Mlade domaćice na praznik ustaju rano i mese 40 mladenčića koji simbolizuju dug, srećan i sladak život, kolačići se premazuju medom, domaćice ih nude deci i svima koji dođu u kuću pre podne.

Praznik proslavljaju supružnici u prvoj godini braka, tačnije, oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine.

Na taj dan mladenci u svoj dom primaju goste, koji im donose poklone, a mlade domaćice pokazuju svoje umeće i spretnost. A mladenčići koje umese simbol su duge i srećne ljubavi.

Zašto baš 40 mladenčića?

Broj kolačića koji se mesi simbolizuje 40 mučenika sevastijskih, mladih vojnika koji su 320. godine stradali prešavši u hrišćanstvo uprkos carevoj zabrani.

Kako Mladencu uvek padaju za vreme uskršnjeg posta, trebalo bi da se i mladenčići mese od posnog testa.

Zato vam danas donosimo recept za mladenčiće koji se tradicionalno mese na današnji dan.

Sastojci:

  • 600 g mekog brašna
  • 300 ml mlake vode
  • 45 svežeg kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kašičica soli
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • med za premazivanje

Priprema

1. U mlaku vodu stavite šećer, izmrvite kvasac i ostavite da kvasac nadođe. U odgovarajuću posudu stavite maslinovo ulje, dodajte nadošli kvasac, so i s brašnom zamesite glatko testo.

2. Posudu s testom pokrijte sa čistom krpom i ostaviti na toplom mestu 30 minuta da testo nadođe. Na pobrašnjenu radnu površinu izručite nadošlo testo.

3. Oklagijom razvucite testo na jedan centimetar debljine, a zatim čašom ili nekom okruglom modlom vadite krugove. Veoma je važno da voditi računa da ne ostane testa, već da se svo testo potroši za 40 kolačića.

4. Ako vam i ostane višak testa, svo preostalo testo stavite u poslednji 40. kolačić. Ređajte ih na podmazan ili pek-papirom obložen pleh. Pokrijte krpom i ostavite još 30 minuta da kolačići nadođu.

5. Nadošle kolačiće premažite uljem. Ako u vreme kada su Mladenci ima rascvetalih voćki, otkinite grančicu i njome na četiri-pet mesta izbockajte površinu mladenčića.

6. Stavite da se peku u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 25 minuta. Pečene mladenčiće, dok su još vrući, premažite medom i ostaviti da se prohlade pre služenja.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike