Recept dana: Mladenčići su okrugle pogačice premazane medom - evo zašto ih valja spremiti danas i to baš onakve kakve su pravile naše bake
Uvek su posni, a vezuju se za veliki pravoslavni običaj
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 22. marta obeležavaju praznik Svetih 40 mučenika Sevastijskih – u narodu poznat kao Mladenci.
Za taj praznik tradicionalno se pripremaju mladenčići – pogačice sa medom koje se služe gostima.
Mlade domaćice danas mese 40 okruglih kolačića, peku ih i premazuju medom, i tako se izražava želja da brakovi sklopljeni određene godine budu slatki.
Mlade domaćice na praznik ustaju rano i mese 40 mladenčića koji simbolizuju dug, srećan i sladak život, kolačići se premazuju medom, domaćice ih nude deci i svima koji dođu u kuću pre podne.
Praznik proslavljaju supružnici u prvoj godini braka, tačnije, oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine.
Na taj dan mladenci u svoj dom primaju goste, koji im donose poklone, a mlade domaćice pokazuju svoje umeće i spretnost. A mladenčići koje umese simbol su duge i srećne ljubavi.
Zašto baš 40 mladenčića?
Broj kolačića koji se mesi simbolizuje 40 mučenika sevastijskih, mladih vojnika koji su 320. godine stradali prešavši u hrišćanstvo uprkos carevoj zabrani.
Kako Mladencu uvek padaju za vreme uskršnjeg posta, trebalo bi da se i mladenčići mese od posnog testa.
Zato vam danas donosimo recept za mladenčiće koji se tradicionalno mese na današnji dan.
Sastojci:
- 600 g mekog brašna
- 300 ml mlake vode
- 45 svežeg kvasca
- 2 kašičice šećera
- 1 kašičica soli
- 3 kašike maslinovog ulja
- med za premazivanje
Priprema
1. U mlaku vodu stavite šećer, izmrvite kvasac i ostavite da kvasac nadođe. U odgovarajuću posudu stavite maslinovo ulje, dodajte nadošli kvasac, so i s brašnom zamesite glatko testo.
2. Posudu s testom pokrijte sa čistom krpom i ostaviti na toplom mestu 30 minuta da testo nadođe. Na pobrašnjenu radnu površinu izručite nadošlo testo.
3. Oklagijom razvucite testo na jedan centimetar debljine, a zatim čašom ili nekom okruglom modlom vadite krugove. Veoma je važno da voditi računa da ne ostane testa, već da se svo testo potroši za 40 kolačića.
4. Ako vam i ostane višak testa, svo preostalo testo stavite u poslednji 40. kolačić. Ređajte ih na podmazan ili pek-papirom obložen pleh. Pokrijte krpom i ostavite još 30 minuta da kolačići nadođu.
5. Nadošle kolačiće premažite uljem. Ako u vreme kada su Mladenci ima rascvetalih voćki, otkinite grančicu i njome na četiri-pet mesta izbockajte površinu mladenčića.
6. Stavite da se peku u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 25 minuta. Pečene mladenčiće, dok su još vrući, premažite medom i ostaviti da se prohlade pre služenja.
Bon appetit!
Bonus video:
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari