Recept dana: Orada u kilo soli

07.11.2020

07:08 >> 09:49

0

Autor: Z. A.

Ovo je najbolji način da riba zadrži svežinu mora

Recept dana: Orada u kilo soli
Copyright Profimedia

Najjednostavniji način da pripremite ribu jeste da je pečete u velikoj količini morske soli, jer će ona tako zadržati svežinu mora. Taj način pripreme preuzet je od ribara s juga Italije koji često spremaju celu ribuu soli.

Princip je da se cela riba obloži solju pre pečenja pošto se očisti. Osnovni način za pravljenje slane korice jeste da se u so (uvek morsku) doda voda i da se njome obloži riba. Kod malih riba so može da bude debela jedan centimetar, ali za veću ribu morate da napravite sloj debeo tri centimetra.
Čak i da ga pripremate prvi put, ovo otmeno jelo savršeno je da impresionirate svoje goste na večeri,

MOŽTE DA PRIPREMITE I: Recept dana: Pavlova torta

Sastojci:

  • 2 orade težine oko 300–400 g
  • 1 kg krupne morske soli
  • 2 belanceta
  • 1 limun
  • 1 veza peršuna
  • biber po ukusu
  • 1/2 kašičice suvog bosiljka
  • Za prilog
  • 200 g krompira
  • 200 g smrznute blitve
  • 2 čena belog luka
  • 0,1 dl ulja

Priprema

1. Orade očistite od krljušti, izvaditi im utrobu i opetrite. Umutite sneg od dva belanceta, pa lagano dodajte morsku so dok se ne postigne određena gustina, odnosno da belanca povežu morsku so.

2. U utrobu očišćene orade ubacite peršun, kolutove limuna i malo suvog bosiljka, a sa spoljne strane ribu pobiberite.

3. Uključite rernu na 200 stepeni. Pleh pospite krupnom morskom solju, stavite orade preko nje i premažite ih umućenim belancima. Pecite u rerni oko 30–45 minuta.

4. Oljuštite krompir, isecite ga na kocke i skuvajte. U zagrejano ulje dodajte beli luk, blitvu i zatim krompir. Začinite.

5. Izvadite oradu iz rerne, izlupajte so kašikom, izvadite ribu i servirajte s krompirom, blitvom i limunom.

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike