Kada se koristi svež a kada suvi kvasac: Umesite testo koje će uvek da naraste

12.03.2022

13:19

0

Nije svejedno koji kvasac koristite prilikom mešenja hleba

Kada se koristi svež a kada suvi kvasac: Umesite testo koje će uvek da naraste
profimedia-0641297521 - Copyright Profimedia

Poslednjih dana mnogo se priča o brašnu i mešenju hleba, a to znači da se kroz glavu mnogih mladih i starih domaćica provlači pitanje vezano za kvasac.


Kao neizostavan deo za pripremu pekarskih proizvoda, koristi se suv ili sveži kvasac, ali mnogi nisu sigurni kad bi koji trebalo iskoristiti.

Većina domaćica više voli svež jer je od njega testo mekše i izdašnije, a instant kvascu, suvom, pribegava kada je u žurbi.
Pexels
 

Sveži kvasac ima rok trajanja od dve nedelje i mora da se čuva na hladnom mestu. Sa druge strane, suvi kvasac ima strukturu praha, duži rok trajanja i može da se čuva na sobnoj temperaturi.

A da li je ovo jedina razlika kada je reč o upotrebi ove dve vrste kvasca?

Sveži kvasac je najbolji za recepte koji zahtevaju da se testo više od jednom premesi i dobar je za ona koja se nakon pripreme ostave na hladnom da prenoće. Ipak, izuzetno se lako kvari.


Osim toga, osetljiv je prilikom pripreme. Ako temperatura vode pređe 45 stepeni Celzijusovih, postoji velika verovatnoća da ćete ga upropastiti, odnosno da se neće aktivirati svoja svojstva i učiniti da testo naraste.
Pexels
 

S druge strane, suvi kvasac je prilično stabilan i može da traje praktično godinama u frižideru, a da ne izgubi moć dizanja. Malo je tolerantniji na više temperature do 50 stepeni. Dobar je za pripremu testa koja se čuvaju u frižideru preko noći, najbolji je kod onih koji ne treba da se premese više od jednog puta.

Kada je reč o ukusu, pojedinci tvrde da hleb ima bolji i slatkastiji ukus ukoliko je zamešen sa svežim kvascem, iako većina smatra da se ukus ne razlikuje.

Pixabay
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike