Recept dana: Pita s jabukama

07.11.2020

07:08 >> 21:20

0

Autor: Z. A.

Kad je hladno, ništa nije kao ova poslastica

Recept dana: Pita s jabukama
Copyright Profimedia

Iako se kod nas često pravi pita od jabuka s tankim korama, najlepša je ona u kojoj je ovo predivno i zdravo voće dominantno, a kada mu se dodaju cimet i orasi, ona dušu greje. Svakako, ova pita s jabukama za naše poimanje više je tart punjen jabukama, koji se servira sa šlagom ili sladoledom. Kora obično ima gornji i donji deo – gornja može da bude okrugla ili rešetkasta – istkana od trakica. Donja kora može da se ispeče pre nego što se stavi fil kako bi se sprečilo da donji deo bude vlažan. Ova pita od jabuka (apple pie) nezvanični je simbol Amerike, a predstavlja i tzv. comfort food.

Ako je pripremite danas, radovaćete se.

MOŽETE DA SPREMITE I: Recept dana: Junetina s đumbirom

Sastojci:

Za testo

  • 250 g brašna
  • 200 g maslaca
  • 50 g mlevenih badema
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 dl hladne vode
  • 1 kašičica sirćeta
  • 1 žumance za premazivanje
  • 10 g maslaca za podmazivanje

Za fil

  • 600 g jabuka
  • 1 kašičica cimeta
  • 1/2 kašičice muskatnog oraha
  • 4 kašike tamnog šećera
  • 4 kašike smeđeg šećera
  • 100 seckanih oraha
  • 20 g maslaca
  • sok 1 limuna
  • 2 kašike vode

Prilog

  • sladoled ili šlag po želji

Priprema

1. Mikserom mutite brašno, mleveni badem, so i maslac isečen na kockice dok ne dobijete rastresitu smesu. Dodajte postepeno vodu i sirće, pa ručno mesite dok ne dobijete glatko elastično testo. Uvijte ga u foliju i stavite u frižider na 30 minuta.

2. Oprane jabuke oljuštite i isecite na krupne komade. Prelijte ih sokom od limuna, dodajte smeđi šećer, cimet i muskatni orah i seckane orahe, promešajte i ostavite sa strane.

3. U šerpu sipajte vodu i tamni šećer i na umerenoj vatri pustite da se šećer karamelizuje. Dodajte maslac i uz stalno mešanje kuvajte nekoliko minuta dok ne dobijete karamel. Dodajte jabuke i uz lagano mešanje kuvajte još nekoliko minuta, pa skinute s vatre.

4. Uključite rernu na 190 stepeni.

5. Izvadite testo iz frižidera i premesite ga. Podelite testo na dva dela. Prvo oklagijom na površini posutoj brašnom razvucite donju koru debljine 3 mm i njome obložite namašćenu posudu za pečenje. Sipajte preko kore fil od jabuka, pa nožem odsecite višak testa po obodu posude i premažite umućenim žumancetom. Fil prekrijte korom koju ste razvukli od ostatka testa, a treba da bude iste debljine kao i donja kora.

6. Ivice testa premažite žumancetom i dobro spojite. Gornju koru na nekoliko mesta lagano probušite nožem. Od ostatka testa napravite dekoraciju za gornju koru. Premažite celu površinu pite žumancetom i stavite u rernu da se peče 40 minuta.

7. Pečenu pitu ostavite da se malo ohladi. Servirajte sa kuglom sladoleda ili šlagom, a možete i samo da je pospete šećerom u prahu.

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike