Recept dana: Tufahije - jabuke punjene orasima su dobra stara poslastica koja nas poput vremeplova vraća u detinjstvo

03.03.2022

06:56

0

Jabuke punjene orasima po tradicionalnom receptu koji se prenosi s kolena na koleno

Recept dana: Tufahije - jabuke punjene orasima su dobra stara poslastica koja nas poput vremeplova vraća u detinjstvo
tufah otvor - Copyright Printscreen: YouTube/Kuvaj uživo

Tufahije su mnogima omiljena poslastica iz detinjstva.

„Tuffah“ na arapskom jeziku znači jabuka odakle je i izveden naziv za tufahije.

Recept za pripremu ove poslastice su u Bosnu doneli Turci.

Za pripremu tufahija su najbolje zelenije jabuke, tvrđe, sitnije veličine, probajte sa sortom greni smit, a mogu se koristiti i ajdared.

Sastojci:

  • 1 kg šećera
  • 1 kg jabuka
  • 200 g oraha
  • 150 g suvog grožđa
  • 250 ml slatke pavlake
  • 1 kesica vanilin šećera
  • cimet

Priprema:

1. Stavite šećer u 1,5 litara hladne vode i skuvajte šećerni sirup. Dodajte u njega kesicu vanilin šećera.

2. U međuvremenu oljuštite jabuke i izdubite ih kako biste dobili oblik korpica.

3. Kada šećerni sirup proključa, polako spuštajte izdubljene jabuke u šerpu. Kuvajte kratko ili dok ne omekšaju. Kada su jabuke kuvane, izvadite ih i ostavite da se ohlade.

4. U mlevene orahe i suvo grožđe dodajte malo šećernog sirupa i cimeta, pa napravite smesu sa kojom ćete da punite jabuke.

5. Napunjene jabuke poređajte u posudu, prelijte šećernim sirupom i stavite u frižider. Umutite slatku pavlaku, pa kada su se jabuke rashladile svaku odozgo ukrasite sa po malo šlaga pre služenja.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike