Recept dana: Tufahije - jabuke punjene orasima su dobra stara poslastica koja nas poput vremeplova vraća u detinjstvo
Jabuke punjene orasima po tradicionalnom receptu koji se prenosi s kolena na koleno
Tufahije su mnogima omiljena poslastica iz detinjstva.
„Tuffah“ na arapskom jeziku znači jabuka odakle je i izveden naziv za tufahije.
Recept za pripremu ove poslastice su u Bosnu doneli Turci.
Za pripremu tufahija su najbolje zelenije jabuke, tvrđe, sitnije veličine, probajte sa sortom greni smit, a mogu se koristiti i ajdared.
Sastojci:
- 1 kg šećera
- 1 kg jabuka
- 200 g oraha
- 150 g suvog grožđa
- 250 ml slatke pavlake
- 1 kesica vanilin šećera
- cimet
Priprema:
1. Stavite šećer u 1,5 litara hladne vode i skuvajte šećerni sirup. Dodajte u njega kesicu vanilin šećera.
2. U međuvremenu oljuštite jabuke i izdubite ih kako biste dobili oblik korpica.
3. Kada šećerni sirup proključa, polako spuštajte izdubljene jabuke u šerpu. Kuvajte kratko ili dok ne omekšaju. Kada su jabuke kuvane, izvadite ih i ostavite da se ohlade.
4. U mlevene orahe i suvo grožđe dodajte malo šećernog sirupa i cimeta, pa napravite smesu sa kojom ćete da punite jabuke.
5. Napunjene jabuke poređajte u posudu, prelijte šećernim sirupom i stavite u frižider. Umutite slatku pavlaku, pa kada su se jabuke rashladile svaku odozgo ukrasite sa po malo šlaga pre služenja.
Bon appetit!
Bonus video:
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari