Recept dana: Grčka musaka sa plavim patlidžanom

09.11.2020

07:08 >> 07:24

0

Za ovo ukusno jelo ne postoji sezona

Recept dana: Grčka musaka sa plavim patlidžanom
Copyright Profimedia

Znamo da vas asocira na leto i Grčku, ali zapravo za musaku od plavog patlidžana svaka sezona je prava. Ona je zdravija opcija naše musake koja se pravi od mesa i krompira, a podjednako je odlična kada se jede hladna i topla.

Sastojci:

Za 6 osoba

  • 800 grama ili 2 srednja patlidžana
  • 400 grama junećeg mlevenog mesa
  • 2 veće glavice crnog luka
  • 4 paradajza
  • kašičica origana
  • pola kašičice bibera
  • so
  • pola veze peršuna
  • ulje
  • 2 kašike maslinovog ulja
  •  malo brašna
  • Za bešamel
  • 120 g putera
  • 120 g brašna
  • 1,2 litra mleka
  • pola kašičice bibera
  • pola kašičice muskatnog oraha
  • so po ukusu

Možda vas zanima: Recept dana: Orada u kilo soli

Način pripreme:

  • Patlidžan dobro operite, obrišite ubrusom i odsecite mu vrh sa peteljkom, a zatim isecite na kolutove debljine oko 2 prsta (nemojte ga ljuštiti). Posolite patlidžan i ostavite oko sat vremena da odstoji. Za to vreme spremite fil od mlevenog mesa.
  • Na ulju prvo propržite sitno seckani crni luk, zatim dodajte meso i sve zajedno propržite. Paradajz operite i presecite na pola, pa svaku polovinu izrendajte na krupno rende tako da vam na kraju ostane samo ljuska u ruci. Ljusku bacite, a paradajz dodajte u meso i odmah dodajte origano, biber i so. Dinstajte sve zajedno dok ne ispari tečnost, a pred sam kraj dodajte seckani beli luk, peršun i 2 kašike maslinovog ulja. Sklonite sa šporeta fil i pripremite patlidžan.
  • Ocedite patlidžan od tečnosti koju je pustio, a zatim svaku šnitu uvaljajte u brašno. Na zagrejani teflon sipajte vrlo malo ulja i pecite patlidžan kratko, sa svake strane po minut, dva. Nemojte sipati odjednom dosta ulja jer će ga patlidžan upiti pa će biti suviše masno, nego svaki put pre nego što spustite nove šnite na teflon dodajte vrlo malo ulja. Ispečeni patlidžan poređajte na salvetu kako bi upila višak masnoće. U vatrostalnu posudu poređajte ispečene šnite patlidžana. Dno posude bi trebalo da bude potpuno pokriveno patlidžanom. Posudu ne morate podmazivati jer ste patlidžan pekli na ulju.

    Preko patlidžana ravnomerno rasporedite fil i blago ga utapkajte kašikom (ne pritiskajte da se ne bi zgnječio patlidžan). Sada je vreme da napravite bešamel.

    U šerpi zagrejte puter, dodajte brašno i propržite. Sklonite šerpu sa ringle i dodajte otprilike šolju mleka uz brzo mešanje kako se ne bi stvorile grudvice. Smanjite temperaturu kako ne bi zagorelo.Vratite ponovo šerpu na ringlu i mešajte sve vreme polako dodajući po malo mleka. Ovde je važno da polako dodajete mleko i brzo mešate. Pre nego što utrošite svo mleko dodajte so, biber i muskatni orah. Kada ste utrošili svo mleko, neka baci još ključ ili dva i sklonite sa šporeta. Ovako pripremljen bešamel odmah prelijte preko fila i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 30-35 minuta.

    Bon appetit!

  • Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

    Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

    Najčitanije Vesti

    Ostale vesti iz rubrike