Recept dana: Čokoladna svilena pita je kolač za kojim svet luduje već pola veka, a pravi se brzo i lako

19.02.2022

06:58

2

Lagano klizi niz grlo, kao svila

Recept dana: Čokoladna svilena pita je kolač za kojim svet luduje već pola veka, a pravi se brzo i lako
profimedia-0186307350 - Copyright Profimedia

Pre 50 godina ova poslastica pobedila je na jednom takmičenju i od tada ceo svet za njom žudi.

Zovu je francuska svilena pita, iako ovaj raskošni kolač nema nikakve veze sa Francuskom.

Posredi je kolač napravljen u Americi i to na jednom kulinarskom takmičenju, a pita je dobila ime po raskošnoj teksturi koja klizi kada je jedete poput najfinije svile.

U originalnom receptu punjenje je bio čokoladni puding, ali je on zamenjen raskošnim musom od crne čokolade.

Sastojci:

  • 200 g mlevenog keska
  • 85 g maslaca

Za fil:

  • 200 g šećera
  • 170 g omekšalog maslaca
  • 85 g tamne čokolade
  • 3 jajeta
  • 2 kašike ruma ili čokoladnog likera
  • šlag za ukrašavanje

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 170 stepeni.

2. Keks pomešajte s maslacem, pa mešajte dok ne dobijete vlažnu smesu. Utisnite prstima smesu u pleh. Stavite da se peče 10 do 12 minuta, odnosno dok se podloga ne stisne. Izvadite iz rerne i pustite da se potpuno ohladi.

3. Za fil mikserom umutite omekšani maslac i šećer u glatki krem, pa u smesu dodajte otopljenu čokoladu i liker odnosno rum. Postepeno dodajte jaja, jedno po jedno, i mutite sve dok ne dobijete glatki kompaktan krem.

4. Premažite je preko ohlađene podloge i stavite u frižider na tri do četiri sata. Pre služenja umutite šlag i premažite preko pite.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike