Kakve banane kupujete – zelene, žute ili braon? Evo koje su najzdravije (i najnezdravije)

15.02.2022

10:59

0

Otkriveno je kakve banane su najzdravije – zelene, zrele ili prezrele

Kakve banane kupujete – zelene, žute ili braon? Evo koje su najzdravije (i najnezdravije)
Copyright Pexels/ Aleksandar-Pasaric

Generalno, banane jesu zdrave. Bogate su kalijumom, koji je važan za mišiće, folate, oni utiču na raspoloženje, kao i triptofane koji utiču na proizvodnju serotonina ili hormona sreće.

I pored toga što postoje nedoumice kaoje su najbolje odnosno najzdravije  banane – nijedna banana nije loša, samo su neke zdravije od drugih.

U zavisnosti od toga koliko je banana zrela, ima određene efekte na zdravlje, a istraživanja su pokazala koje su najlošije i zašto.

Pixabay
 
Najgore su – braon, prezrele banane

Pune su šećera. Braon banana je najslađa, pa poređenja radi, ova voćka srednje veličine sadrži 17,4 grama šećera u prezreloj varijanti, dok žuta, zrela banana iste veličine sadrži 14,4 grama šećera.

Razlog zašto se povećava količina šećera je što se skrob u banani, što su zapravo složeni ugljeni hidrati, prirodno razlažu na proste šećere vremenom. Tako, na primer, žuta, zrela banan sadrži 6,35 grama skroba, a prezrela samo 0,45 grama.

Imaju malo vlakana. Prezrele banane takođe sadrže daleko manje vlakana koja pomažu varenje – samo 1,9 grama, dok zrele bannane sadrže 3,1 gram.

Studija objavljena u stručnom žurnalu „Diabetic Medicine“ pokazalo je da dijabetičari imaju niži glikemijski odgovor na malo nezrelije banane, nego na one prezrele, a sve zbog skroba.

Profimedia
 
Žute banane

Kada odete u kupovinu, verovatno ćete najpre uhvatiti za standardne, žute banane. I te, savršeno zrele banane, dobro je jesti, ali čak ni one ne nude maksimum efekata na zdravlje.

Najbolje – zelene banane

Najmanje zrele banane sadrže daleko manje šećera, a mnogo više skroba. Pošto enzimi koji se nalaze u stomaku ne mogu da razlože skrob iz banane, to znači da ćete duže biti siti nakon što pojedete zelene banen.

Istraživanje objavljeno u Britanskom žurnalu nutricionizma pokazalo je da upravo ova vrsta skroba u bananama povećava prozvodnju masnih kiselina kratkog lanca, koji imaju veoma važnu ulogu u zdravlju creva.

Pexels
 

Ipak, na kraju treba podvući da su banane zdrave, bilo da su zelene, žute ili već dobijaju braon flekice i prezrevaju, ali ako vas je zanimalo koja je razlika i koje su najzdravije – sada znate.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike