Recept dana: Goveđi karpačo

10.11.2020

07:08 >> 19:41

0

Autor: Z. A.

Vrhunski italijanski specijalitet za posebne goste

Recept dana: Goveđi karpačo
Copyright Profimedia

Karpačo (carpaccio) hladno je jelo od tanko isečene kvalitetne govedine sa dodatkom maslinovog ulja, bibera, soli…Karpačo  je nastao u Italiji, u Veneciji, oko 1950. godine, a u 20. veku postalo je popularno širom sveta, pa se danas za sve vrste tanko sečenog sirovog mesa, ribe ili povrća sa začinima koristi naziv karpačo.

Za pripremu originalnog karpača koristi se najkvalitetnija govedina, koja se seče na tanke, skoro prozirne režnjeve, lepo poređane i zatim začinjene. Važno je da je meso dobro rashlađeno i da se koriste najbolji delovi mesa – biftek, rozbif ili but.

MOŽETE DA SPREMITE I: Recept dana: Flambirane banane sa sladoledom od vanile

Sastojci:

  • 250 g goveđeg filea
  • 2 kašike mladog kapra
  • 1/2 kašičice izgnječenog bibera
  • 1 mala vezica listova rukole
  • 1 šaka sveže narendanog parmezana
  • 1 kašika ekstradevičanskog maslinovog ulja
  • 1 limun isečen na kriške, za serviranje
  •  malo soli
  •  tanke grisine za serviranje

Priprema

1. Umotajte goveđi file u providnu foliju i stavite ga u zamrzivač jedan sat, to će olakšati rezanje.

2. Ugrejate polovinu maslinovog ulja u malom tiganju, dodajte kapar i mešajte dok ne postane hrskav. Izvadite ga i ocedite na kuhinjskom ubrusu.

3. Izvadite govedinu iz folije i tanko je narežite. Stavite je između dva lista papira za pečenje i istanjite je još pomoću oklagije.

4. Složiti po šest lista na četiri tanjira i blago posolite. Pospite kaprom i biberom, a zatim odozgo složite rukolu, prethodno prelivenu limunovim sokom i uljem. Prelijte jelo dodatnom količinom ulja i pospite parmezanom.

5. Ukrasite kriškom limuna i grisinama.

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike