Recept dana: Šapice sa džemom - pomalo zaboravljene, a tako hrskave i ukusne

01.02.2022

07:52

0

Testo se mesi bez jaja, pa mogu da stoje i do nekoliko dana

Recept dana: Šapice sa džemom - pomalo zaboravljene, a tako hrskave i ukusne
Printscreen/YouTube/Sherpica Recipes

Verujemo da ste, baš kao i mi, veliki ljubitelji kolača.

I sigurno volite da isprobavate nove recepte.

Mi, nekada, volimo da se setimo onih starih, pomalo zaboravljenih.

Onih koji će nas vratiti u detinjstvo i mirisom odmah preseliti u bakinu kuhinju.

Ako ste, čitajući ovo, poželeli da pojedete nešto slatko, onda se spremite da povadite sastojke koje, maltene, svi imamo u kući i da umesite šapice sa džemom.

Sastojci:

Testo

  • 250 g glatkog brašna
  • 250 g oštrog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 250 g svinjske masti
  • 100 g šećera u prahu
  • rum
  • 100 ml belog vina
  • rendana kora limuna
Pexels
 

Punjenje

  •  250 g džema od šljiva

Još

  • 100 g šećera u prahu za posipanje
Pixabay
 

Priprema

Obe vrste brašna pomešajte, zajedno sa praškom za pecivo. Zatim dodajte hladnu svinjsku mast, pa kratko prstima razmrvite u brašnu. Dodajte šećer, vino, limunovu koru i rum (opciono 1 kašika), pa zamesite testo. Razvijte ga na nekoliko milimetara debljine. Krugove vadite čašom, a na sredinu svakog kruga stavite kašičicu džema od šljiva. Svaki krug, nakon što ste ga nafilovali džemom, preklopite. Krajeve pritisnite viljuškom i poređajte ih na pleh koji ste prethodno obložili pek papirom. Pecite ih u rerni koju ste zagrejali na 180 stepeni, oko 15 minuta. Dok su još uvek vruće, šapice uvaljajte u šećer u prahu i ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi, a zatim ih služite.

Mogu stajati u zatvorenoj metalnoj kutiji i do nekoliko dana.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi