Recept dana: Salčići sa džemom od kajsija su stari srpski lisnati kolač bolji od kroasana

24.01.2022

07:47

1

I kralj Milan ga je obožavao

Recept dana: Salčići sa džemom od kajsija su stari srpski lisnati kolač bolji od kroasana
Insatgarm/victorias.tasty.corner

Iako je za mešenje salčića, tradicionalne i jedne od najstarijih srpskih poslastica, potrebno puno znanja, veštine, truda i ljubavi, srpske domaćice, naročito starije na selu, i dan-danas ih rado prave, posebno zimi.

Još uvek u velikom broju seoskih srpskih kuća salčići su na prazničnoj trpezi nezaobilazni slatkiš. Posebno su popularni u kraljevačkom kraju jer je, kako je zabeleženo, i kralj Milan Obrenović posebno obožavao ovaj kolač i baš njime bio počašćen 1882. godine prilikom posete Kraljevu.

Hroničari beleže da je od tada postao omiljen kod kraljevačkih domaćica, piše agromedia.rs.

Iako je recept za salčiće dobro poznat, svaka domaćica ima poneku slatku tajnu da stari srpski kolač, koji se pročuo i u svetu, umesi tako da bude što ukusniji, rascvetaniji i sočniji.

Potrebno:

  • 5 žumanaca
  • sok jednog limuna
  • 500 ml piva
  • 1,25 kg brašna
  • 750 g očišćenog i samlevenog sala
  • marmelada od kajsija
  • šećer u prahu
  • vanilin šećer

Priprema:

1. U posudu stavite žumanca, limunov sok i pivo, dodajte 1 kg brašna i umesite testo, pa ga odmah podelite na tri jednaka dela. Prvi deo razvucite na pobrašnjenoj radnoj površini.

2. Salo umesite sa 250 g brašna, a onda podelite u pet činijica na jednake delove.

3. Razvučeno tsto premažite salom iz prve činijice.

4. Drugi deo testa takođe razvucite i prebacite preko premazanog testa. Uzmite drugi deo sala i njime premažite testo. Treći deo testa takođe razvucite i stavite preko ostalih. Premažite trećim delom sala.

5. Preklopite jednu stranu tačno do pola, pa i drugu stranu takođe do polovine gde se te dve strane sastavljaju. Levu stranu preklopite preko desne, pa onda donju preko gornje. Pokrijte krpom i ostavite 15 minuta.

6. Razvucite testo, premažite ga četvrtim delom sala i na isti način preklopite. Pokrijte krpom i ostavite 15 minuta.

7. Tada razvucite testo, premažite ga petim delom sala i na isti način preklopite. Pokrijte krpom i ostavite 15 minuta.

8. Nakon tog vremena razvucite u pravougaonik, ivice isecite, a onda secite na 6 x 8 cm. Na sredinu stavite kašičicu marmelade, pa preklopite. Slažite na pleh. Zagrejte rernu na 250 stepeni, onda smanjite na 200 stepeni i ubacite pleh u rernu. Pecite oko 20 minuta ili dok ne porumene.

9. Izvadite salčiće iz rerne, pa ih posle pet minuta uvaljajte u šećer u prahu začinjenog vanilom.

Bon appetit!

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi