Kako da u radnji odaberete najukusnije pomorandže i gde da ih držite da što duže ostanu sočne?

11.01.2022

13:34

0

Sad je sezona najsočnijeg i najzdravijeg voća, pa vredi ove stvari znati

Kako da u radnji odaberete najukusnije pomorandže i gde da ih držite da što duže ostanu sočne?
pexels-prathsnap-4126149 - Copyright Pexels

Budući da u zimskim mesecima počinje sezona većine sorti narandže, sada je dobro upamtiti kako na tim plodovima s korom odabrati koje su najbolje za jelo, te kako pravilno skladištiti da što duže ostanu sveže.

Kad je posredi izbor zrelih narandža na pijaci ili u trgovini, upućeni savetuju da ne biramo prve na kojima ne vidimo tamne mrlje.

– Bez obzira na sortu, zrela narandža treba imati jarkonarandžastu boju i sveži, aromatični miris – kaže dijetetičarka iz Njujorka dr Nikol Stefanov.

Osim toga, napominje ona, zrela narandža treba da bude čvrsta i treba u ruci da se oseti njena težina jer lagana voćka obično znači i suva voćka.

S njom se slaže i kuvar Nejtan Lion, koji predlaže i da se biraju one narandže koje nigde nisu malo mekše, te nemaju nabora ni drugih znakova propadanja.

Profimedia
 

– Ako planirate da koristite i koru (u kojoj se inače nalaze sva eterična ulja), birajte organski uzgojene naranče – kaže Lion i dodaje. – A pre nego što odaberete koje ćete nositi kući, svaku narandžu malo i zagrebite i pomirišite, što je naranča mirisnija, to je bolja!

– Zelene i smeđe mrljice mogu samo biti znak da je voćka savršeno zrela pa ih ne treba nužno izbegavati – dodala je Stefanov.

Kako da čuvate narandže?

Zavisno od stepena zrelosti narandže se mogu držati na sobnoj temperaturi, u hladnjaku ili čak zamrzivaču, napominje Lion, s tim da će one koje su uzgojene u blizini uvek trajati znatno duže od narandži koje su do prodajnog mesta prošle veliku udaljenost. Na sobnoj temperaturi

– Ako ih držite na sobnoj temperaturi, na kuhinjskom pultu ili u činiji, narandže će izdržati oko nedelju dana – kaže kuvar Žan Oleksjak.

– Samo pazite da nisu na direktnom sunčevom svetlu jer toplina može ubrzati proces sazrevanja i uzrokovati brže kvarenje – dodaje. 

Pexels
 
U frižideru

Ako ne planirate odmah da ih koristite, najbolje je da ih stavite u frižider.

– Za maksimalnu svežinu ih držite ih u fioci frižidera, nikako u plastične kesice – savetuje Lion, a kako biste sprečili rast plesni, predlaže i da ohlađene narandže držite u nečem prozračnom, poput mrežaste vrećice, nikako u zatvorenoj vakuumiranoj kesi ili plastičnoj kutiji jer će ostati bez vlage.

– I nemojte ih prati sve dok ih ne uzmete da ih jedete jer dodatna vlaga takođe može postaći kvarenje – objašnjava. U zamrzivaču

Ako niste sigurni da ćete stići da iskoristite sve narandže pre nego što se pokvare, stavite ih u zamrzivač; u njemu će trajati oko godinu dana.

–- Iako su bolje sveže, narandže se mogu i zamrznuti; na primer ako volite da ih koristite za pripremu smutija – kaže Stefanov i predlaže da ih tada ogulite i odvojite im kriške, a zatim ih spremite u hermetički zatvorenu kesicu za zamrzavanje.

Pixabay
 

– Koricu narandže koja se kasnije može upotrebiti za koktele, supe i kolače zamrznite u hermetički zatvorenoj posudi, kako biste sprečili da ispare njene arome – dodala za Real Simple.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike