Priprema šlaga jeste jednostavna, ali ipak treba povesti računa o par detalja

09.01.2022

13:05

1

Obratite pažnju na važne sitnice kada sledeći put budete pripremali šlag za neku od vaših omiljenih poslastica

Priprema šlaga jeste jednostavna, ali ipak treba povesti računa o par detalja
Šlag - Copyright Profimedia

Prvi put se pojavio 1629. u Francuskoj, prenosi "Days Of The Year", poznat kao crème fouettée, kroz 16. i 17. vek počeli su ga praviti i u Engleskoj gde su ga zvali snežna krema, zbog izgleda, a danas penastu poslasticu nazivamo šlag ili slatka pavlaka i pripremamo je uz puno deserata.


Iako je vrlo jednostavan za pripremu, treba paziti na neke korake koji će poboljšati teksturu i ukus.

Prvo imajte na umu da se količina slatke pavlake udvostručuje, te ako imate jednu šoljicu pavlake, imaćete dve šoljice šlaga.

Može se spremiti u blenderu, ručnom mutilicom - iako će vam za to trebati najviše snage i vremena - ali najbolja opcija je mikser, dobićete najbolju penu.

Važno je i da pavlaka za šlag bude dobre temperature, ne prehladna, ali ni pretopla. Izvadite je iz frižidera par minuta pre nego što krenete da mutite, a imajte na umu i da vam posuda u kojoj ćete ga pripremati bude hladna. Ako je tek oprana u vrućoj vodi ili sudo-mašini, šlag će se u njoj topiti. Dobro bi bilo i da je staklena, a ne plastična.

Profimedia
 

Ako želite, možete dodati malo arome od vanile ili šećera kako biste dobili bolji ukus, a neki koriste šećer u prahu, javorov sirup ili med, zavisno od deserta uz koji će poslužiti šlag.

Budite strpljivi. U početku miksanja može se činiti kao da se ništa ne događa, ali ne menjajte brzinu miksera. Kroz nekoliko minuta primetićete da smesa postaje čvršća.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike