Malo ste mamurni danas? Klin čorba i ruska solanka leče i delirijum tremens (RECEPTI)

01.01.2022

13:54

0

Ako ste se već napili, ne preostaje ništa drugo nego da vam damo nekoliko saveta da lakše prebrodite ovaj dan

Malo ste mamurni danas? Klin čorba i ruska solanka leče i delirijum tremens (RECEPTI)
profimedia-0012467761 - Copyright Profimedia

Ako popijete puno alkohola, velika je verovatnoća da ćete narednog dana biti mamurni. Mamurluk će biti onoliko jak koliko ste alkohola uneli u organizam, ali na jačinu mamurluka može uticati i opšte zdravstveno stanje.

Umor, žeđ, glavobolja, mučnina, vrtoglavica, drhtavica, nedostatak fokusa, bolovi u mišićima, nesanica i poremećaj raspoloženja, sve su to neprijatni simptomi nekoga ko se prethodne večeri malo opustio i uživao u alkoholu.

Simptomi mamurluka zapravo jesu rezultat dehidracije i intoksikacije organizma usled prekomernog konzumiranja alkohola. Ukoliko ste se već napili, prionite na lečenje, ne preostaje ništa drugo nego da vam damo nekoliko saveta koji će vam pomoći da alkohol lakše podnesete.

Pexels/ Inga Seliverstova
 

Hrana, pogotovo masnija, smanjiće apsorpciju alkohola, a voda dehidraciju. Pijte mnogo obične vode, pre i posle slavlja. Od pomoći vam može biti soda bikarbona, voda s limunom i limetom, zeleni čaj ili čaj od origana, čaj od đumbira, pileća supa, spanać, banane, mlevena crvena paprika jer je prirodni analgetik.

Kako da započnete tretman protiv mamurluka dan posle?

Kada se probudite, popijte jednu do dve čaše vode. Nakon toga si možete skuvati jaku crnu kafu u koju možete dodati malo limunovog soka (stari narodni lek). Ako ne pijete kafu, skuhajte čaj od kamilice. Ako vam je stvarno loše, napravite čorbu od paradajza i popijte sok od jabuke.

Za ručak neka se na vašem meniju nađe bistra mesna supa s domaćom testeninom. Ako možete da jedete težu hranu, onda jedite novogodišnju sarmu i popijte čašu mineralne vode. Nakon ručka preporučuje se popodnevno spavanje. Možete popiti i čaj od mente s kašičicom meda i isceđenim limunom.

Za večeru na gril tiganju pripremite tikvice, patlidžane i šampinjone. Začinite ih kašičicom ekstra devičanskog maslinovog ulja, 50 g kravljeg sira s 2 kašike pavlake, semenkama lana i malo crvene paprike. Uzmite i jedno integralno pecivo s semenkama. Sve to poslužite s biljnim čajem.

A ova dva recepata vam baš mogu pomoći:

Profimedia
 

Ajnpren ili klin čorba

Sastojci:
30 g brašna, 30 g svinjske masti ili 30 ml ulja, 1 litra vode, 1 kašičica mlevene paprike, 1/2 kašičice kima, 1 lovorov list, so i biber po želji, jaje po želji

Priprema: U loncu zagrejte masnoću i dodajte brašno. Pržite brašno uz stalno mešanje dok ne dobije zlatnosmeđu boju. U lonac postupno dodajte vodu uz stalno mešanje dok ne razbijete sve grudice. Ubacite u lonac lovorov list. Začinite supu mlevenom paprikom, kimom, solju i biberom. Sve zajedno kuvajte oko 15 minuta. Pred kraj u čorbu dodajte razmućeno jaje. Poslužite čorbu s s prepečenim hlebom.

Profimedia
 

Ruska supa solanka

Sastojci:
700 ml vode, 1 l mesnog bujona, 3 kisela krastavca, 120 g maslina, 1 veća šargarepa, 1/2 manje glavice celera, 70 g paradajza, 450 g šunke, 1 glavica crnog luka, 2 kašike maslaca, ½ kašike brašna, 60 ml tečnosti od kiselih krastavaca, 2 kašike kisele pavlake, kopar, peršun, 1/2 kašičice soli, biber, limun

Priprema:

Naseckajte kisele krastavce, masline, šargarepu, paradajz, šunku i luk. U velikom loncu zagrejte vodu i bujon pa kad proključa, dodajte seckane krastavce a nakon nekoliko minuta, masline i šunku. Na maslacu popržite luk pa ubacite šargarepu i celer. Kad omekšaju, dodajte brašno i kratko pržite, mešajući. Dodajte paradajz i tečnost od krastavaca, promešajte i ugasite vatru. U lonac sa supom ubacite povrće dinstano na luku. Dodajte so i biber pa kuvajte oko 10 minuta. Dodajte seckano začinsko bilje. Poslužite supu u tanjirima s kolutovima limuna i prema želji, limunovim sokom, kiselom pavlakom i začinskim biljem.

Umesto seckanog paradajza možete dodati pire ili koncentrat paradajza.

***

Ono što sigurno leči mamurluk jeste vreme, uz odmor, blaga hrana bogata vitaminima i puno vode, supa i svežih voćnih sokova mogu biti od velike pomoći u smanjenu simptoma mamurluka.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike