Šta se događa s kočnicama kada automobil dugo stoji? Na prvoj vožnji budite oprezni

23.12.2021

10:42

0

Što duže automobil stoji, to postaje sve gore, osobito na loše dreniranim parking površinama

Šta se događa s kočnicama kada automobil dugo stoji? Na prvoj vožnji budite oprezni
Ilustracija - Copyright Profimedia

Diskovi i doboši kočnica izrađeni su od legure čelika, s malo antikorozivne obrade. Nakon samo nekoliko sati stajanja u vlažnom okruženju (pogotovo u zimskim mesecima kad su kočnice izložene i soli), na njihovim površinama počeće da se razvija fini sloj rđe.

Naravno, što duže automobil stoji, to postaje sve gore, posebno na loše dreniranim parking površinama, koje nisu suve. Korozija će se širiti, a pašće i sposobnosti kočnica.

Pexels
 

Kada izlazite prvi put nakon nekoliko dana ili nedelja, odvojite vreme da nekoliko puta lagano pritisnete i otpustite papučicu kočnice pre nego što krenete.

Kada krenete, učinite isto, lagano sitisnite kočnicu, a pritom pazite da ne ugrožavate nikoga u saobraćaju, posebno sve koje voze iza vas.

Tako ćete ukloniti površinsku rđu s kočnica, odnosno sprečićete pad njihovih performansi. Takođe, poslušajte zvuk kočenja, ukoliko čujete škripanje i cviljenje i nakon što ste nekoliko puta pritisnuli kočnicu, ne bi bilo loše da vam stručnjak pogleda kočnice.

Preporučljivo je pre dužeg stajanja, u vožnji, na nekoj suvoj podlozi takođe lagano stisnuti kočnice da ih očistite od prljavštine.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Revija Hak

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike