Da li ste znali da gorivo ima rok trajanja? Evo koliko dizel i benzin mogu da stoje u rezervoaru

22.12.2021

05:45

0

Ni jedna ni druga vrsta goriva ne može dugo da stoji

Da li ste znali da gorivo ima rok trajanja? Evo koliko dizel i benzin mogu da stoje u rezervoaru
Gorivo; Ilustracija - Copyright Pixabay

Mnogima će automobili dugo stajati na parkiralištima ili u garažama, ali šta će se dogoditi sa gorivom? I ono ima rok trajanja.

Odležavanje u automobilskom rezervoaru ne možemo da upoređujemo sa kvalitetnim vinima, koja vremenom dobijaju na kvalitetu ako su odložena na ispravan način.

Benzin i dizel ne mogu predugo da stoje u rezervoarima, odnosno mogu, ali u tom slučaju će izgubiti svojstva i kad, nakon više meseci stajanja, uključite automobil moglo bi da bude problema.

Benzin iz rezervoara treba da potrošite nakon najviše dva do tri meseca. U suprotnom će postati tečenost koja bi mogla da naškodi vašem motoru.

Dizel u rezervoaru, takođe, kratko može da izdrži. U biodizelu sa kojim se meša dizelsko gorivo ima bakterija, koje će stajanjem početi da deluju i zbog toga će stvarati muljevite naslage. Moguća je korozija rezervoara, ili začepljenje sistema dovoda goriva. Dizel treba potrošiti za otprilike tri meseca, a najkasnije za šest meseci.

Sve ovo su, naravno, preporuke, jer niko ne zna koliko goriva ima u vašem rezervoaru, kolike su temperature, koliko je kiseonika u rezervoaru...

Pixabay
 

Kako prepoznati dotrajalo gorivo, odnosno šta će se dogoditi kada uđe u motor vašeg vozila? Uključiće se lampica motora, koja, naravno, može da svetli i zbog bezbroj drugih razloga. Odvezite svoje vozilo u servis, pa će vam tamo pronaći uzrok problema.

Motor može da ima probleme sa pokretanjem, paljenjem, grubim radom u praznom hodu, odnosno gubitkom snage pri ubrzavanjima.

Pokvareno gorivo potrebno je izvući iz rezervoara.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Revija HAK

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike