Koristite li je često? Omiljena funkcija u automobilima bi mogla da izazove zdravstvene probleme

21.12.2021

05:02

0

Oni koji žele da ih izbegu, preko nogu obavezno treba da stave neki pokrivač

Koristite li je često? Omiljena funkcija u automobilima bi mogla da izazove zdravstvene probleme
Grejanje sedišta 1 - Copyright Profimedia

Uz kožna sedišta, u pravilu, dolazi i grejanje, funkcionalnost koju naročito cenimo zimi. Zahvaljujući grejanju sedišta, pre ćemo se ugrejati nego što se ugreje kabina vozila.

Nešto ređe automobili (uglavnom visoke klase) omogućuju i hlađenje, odnosno ventiliaciju sedišta.

Uz prijatnost u letnjim i zimskim mesecima, mogu se pojaviti i dugoročne neprijatnosti koje ćete lečiti godinama.

Urolozi najbolje znaju o čemu je reč, nezavisno od toga da li se radi o muškarcima ili ženama.

Gde god da krenete, sigurno ćete želeti do cilja dođete što pre, sa minimalnim stajanjima i pauzama. Verovatno ćete i u toalet ići tek kad vas dobro "pritisne". Ne kaže se bez razloga da postoje tri sile: centrifugalna, centripetalna i – sila odlaska u toalet. Međutim, to nije dobro za vaš mokraćni mehur. Kao što za isti taj mehur nije dobro i da vam tokom celog puta, tokom letnjih meseci duva hladan vazduh iz ventilacije. Oni koji imaju tegobe ili žele da ih izbegnu, preko nogu i tog dela tela će staviti neki prekrivač ili majicu kako bi zaštitili mehur. Muškarci kako bi zaštitili i svoju prostatu.

Uz ventilaciju, u kabini postoji i donja zona, a to su sedišta sa dodatnim funkcijama poput grejanja i hlađenja. Iako se radi o prijatnom stanju, posledice mogu biti teške i trajne, ukoliko preterate sa korišćenjem. Pojedina sedišta u vozilima imaju nekoliko stepeni grejanja i hlađenja, a preterivanje može da izazove hronične bolesti.

Profimedia
 

Hlađenje sedišta može da prouzrokuje bolesti kao što je prostatitis, a ukoliko se razbolite od ove bolesti, ponekad ćete doslovno doći u stanje ludila od bolova i tegoba. Dakle, svi koji imaju problem sa hroničnom upalom prostate moraju da paze na hlađenje sedišta i duvanje hladnog vazduha. Kao što ni prostata ne podnosi da putujete 10 sati, bez ikakve pauze. Preporuka urologa je da pauzu napravite na svaka dva sata.

Profimedia
 

Sa druge strane, grejanje sedišta omogućava blagotvorno delovanje i dobro čini mokraćnom mehuru i prostati i daje zaštitu od akutizacije odnosno zatajavanja funkcionalnosti. Istovremeno bi trebalo da pripazite na jačinu grejanja sedišta, jer iz biologije znamo da visoka temperatura nije dobra za muške testise. Nisu bez razloga pozicionirani tako kako jesu, van muškog tela. Visoka temperatura na našem telu može da dovede do znojenja, a kad se spoje vlažno i toplo rezultat su gljivice. To je "dobitna kombinacija za gljivice kojih ćete se dugo rešavati.

Profimedia
 

Trljanjem bedara pri hodanju dolazi do neprijatnog crvenila i peckanja. Ojedi su poznati ženama koje nose suknje a ne pantalone, jer trljanjem bedara dolazi i do malih ranica. Ukoliko na telu imate takve male ranice, a zatim grejanjem sedišta dođe do znojenja, velika je šansa da ćete pogoršati situaciju. Moglo bi da dođe do pojave i pogoršanja gljivične infekcije u nekim tkivima i pregibima tela. I zato, grejanje i hlađenje sedišta treba koristiti razumno i minimalno.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Revija HAK

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike